Verpalų rūšių įvairovė – nuo natūralių iki sintetinių

Kiekvienai mezgėjai siūlų pasirinkimas yra begalinė „problema“, lydinti kiekvieno naujo mezginio pradžioje. Įsivaizduokite, kad esate priešais aukštą, spalvingą sieną, užpildytą įvairių rūšių siūlais – tikriausiai galvojate, kokius siūlus pasirinkti? Akrilas, vilna, o gal mohera? Yra daugybė verpalų rūšių, apie kuriuos galbūt dar neteko girdėti. Kalbant apie tai, ką pasirinkti, bendro atsakymo tikrai nerasite – viskas priklauso nuo to, ką norite numegzti. 

Verpalai nėrimui ir mezgimui – jų rūšys

Pagrindinis sprendimas mezgimo pasaulyje yra tinkamų verpalų pasirinkimas jūsų kūrybiniam projektui. Taigi pirmiausia nuspręskite, ką norėtumėte sukurti, o tada pasirinkite tinkamą siūlų tipą ir spalvą. Verpalai gali būti įvairaus storio, tačiau dažniausiai juos galima skirstyti pagal medžiagą, iš kurios jie pagaminti.

Natūralios gyvūninės kilmės verpalai 

Pirmiausia atkreipiame dėmesį į dominuojančius natūralios kilmės siūlus, kuriuos mėgsta dauguma. Populiariausi yra gaminami iš avių arba merino vilnos. Vilnoniai verpalai yra skirti rudens ir žiemos gaminiams. Dėl savo savybių jie labai šilti, o iš jų pagaminti drabužiai ar kiti gaminiai neleis sušalti. Yra keletas vilnos rūšių:

  • Avies vilna – galima sutikti Šetlando vilnos veislių, kurių pavadinimas byloja apie avių kilmę. 
  • Antroji veislė – merino vilna, labai maloni liesti, nekandanti ir tuo pačiu puri. Merino vilnos siūlų galite rasti čia: https://nuogosavys.lt/produkto-kategorija/siulai/merino-vilnos-siulai/.
  • Kašmyrinės ožkos vilna – vieni brangesnių verpalų rinkoje. Elegantiškas kašmyras – ožkos vilna – iš jos pagaminti gaminiai išskirtiniai ir sunkiau prieinami. 
  • Alpakos vilna – iš jos gaminamos gležnos verpalų sruogos, paprastai derinamos su kitais gerai parinktais pluoštais.
  • Triušio vilna – dar vadinama angora – labai gležna ir vis dažniau perkama įvairiems drabužiams.

Taip pat reikėtų išskirti ir kitą natūralių verpalų, gaunamų iš gyvūnų, rūšį. Tai šilkas – itin subtili medžiaga, kurią reikia preciziškai ir  švelniai apdoroti.

Natūralios augalinės kilmės verpalai

  • Medvilniniai verpalai – pagrindiniai augalinės kilmės siūlai ir vienas populiariausių natūralių siūlų pasirinkimų. Medvilnė labai retai sukelia alergiją, o svarbiausios jos savybės yra: subtilumas, minkštumas ir universalumas. Iš jos galite daryti viską, ko norite! Medvilniniai drabužiai puikiai tiks vasarai ar šiltam pavasariui.
  • Lininiai verpalai naudojami daugiausia vasaros sezonu, nes iš jų pagaminti drabužiai labai gerai cirkuliuoja orą ir vėsina. Tai gana dažnas pasirinkimas tarp lietuvių, juolab, kad su linu esame pažįstami jau nuo senų senovės.

Sintetiniai siūlai – akrilas, poliesteris ir įvairūs mišiniai

  • Akriliniai siūlai – jie turi savų pliusų ir minusų, tačiau tai dažniausiai pasitaikantys siūlai galanterijos parduotuvėse. Neabejotinai patraukli kaina ir gana platus spalvų pasirinkimas. Be to, jie nėra problema alergiškiems žmonėms. Labai nereiklūs priežiūros klausimais: juos galima skalbti skalbimo mašinoje. Akriliniai siūlai puikiai tinka nerti ar megzti daugelį drabužių, žaislų ir namų dekoracijų. Tačiau trūkumas jų didžiausiai yra tai, kad akriliniai megztiniai tikrai taip nesušildys, kaip megztinis iš vilnos.
  • Poliesterio siūlai pagaminti tik iš poliesterio arba su jo priemaišomis. Rinkoje rasite daug įdomių dizainų variacijų. Jie dažnai naudojami skaroms ar kitiems aksesuarams.

Galėtume vardinti ir vardinti, nes skirtingų siūlų rūšių pasirinkimas yra kone begalinis. Tačiau tam neužtektų nei mūsų, nei jūsų laiko. Jei norite susipažinti su daugiau siūlų variacijų, ,,Nuogos Avys” – elektroninė mezgimo siūlų ir priemonių parduotuvė kviečia tai padaryti drauge!

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top