meno studiju krypciu absolventu lukesciai del darbo ir lietuvos draudimo uzsakyto tyrimo rezultatai

Kokios karjeros perspektyvos laukia meno studijų srities absolventų ir kokie jų lūkesčiai dėl būsimo darbo?

Ne retai galime išgirsti kalbant, kad Lietuvoje reikia puoselėti kultūrą ir meną. Kad visapusiškai išugdytume jaunus piliečius, privalome ne tik pasirūpinti, kad jiems būtų suteikta galimybė įgyti ne tik matematinį ir literatūrinį išsilavinimą, bet ir kultūrinį bei meninį. Juk menai ir kultūrinės sritys yra skirti sielai, be kurios žmogus primintų robotą arba tuščią kiautą. Būtent todėl svarbu, kad kiekvienas vaikas ir jaunuolis turėtų galimybę pažinti pasaulį per kultūrinę ir meninę prizmę.

Šiais laikais abiturientai vis drąsiau renkasi studijuoti tai ką nori, o ne tai ką nori tėvai ir nebūtinai tai kas yra labai perspektyvu finansiškai ar karjeros atžvilgiu. Sveikintina, kad vis dažniau jaunuoliai stoja būtent ten kur linksta jų širdys. Meno krypčių studijų metai būna iš ties turiningi ir tikra atgaiva jaunoms ir kultūros ištroškusioms asmenybėms, tačiau pasibaigus studijų metams didžioji dalis studentų susiduria su naujomis problemomis: „kaip susirasti darbą pagal specialybę?“, „ar yra karjeros galimybių?“, „kaip tapti garsiu menininku iš, kurio žmonės norėtų pirkti jo kūrinius?“, „kokios gi karjeros perspektyvos laukia perspektyvių menininkų?“.

Jaunuoliai turi ne svajonę dirbti pagal specialybę, žinoma, kad vienas iš kriterijų yra padorus atlyginimas. Ko gero, pasukus meno keliu gyvenime nesitikima uždirbti milijono (kas yra įmanoma, tačiau tikrai retenybė, lyginant sėkmės atvejus ir visą gausybę menininkų).

„Lietuvos draudimas“ 2016 metų pavasarį buvo užsakęs atlikti visuomenės nuomonės tyrimą, kurio metu paaiškėjo, jog kylantys vidutinio dydžio atlyginimai nenukonkuravo žmonių noro kasdien keliauti į patinkantį bei įdomų darbą.

Pagal tyrimo rezultatus apklaustieji LR piliečiai pasirinko prioritetinius kriterijus darbdaviams. Štai tyrimo rezultatai — potencialiems darbdaviams keliami reikalavimai, išvardinti nuo svarbiausio iki mažiau svarbaus:

  1. Artimas bei įdomus darbo pobūdis;
  2. Didesnis atlyginimas (lyginant su gaunamuoju);
  3. Geras organizacijos, įmonės mikro klimatas;
  4. Lankstus darbo grafikas;
  5. Saugumo ir stabilumo jausmas dėl darbo vietos;
  6. Galimybė užsidirbti premiją prie atlyginimo pasiekus bei viršijus už(si)brėžtus tikslus.

Įdomu tai, jog nors ir maža, tačiau visgi šioka tokia dalis respondentų atsakė, jog darbindamiesi neturi jokių reikalavimų.

Taigi, šio tyrimo rezultatais galima remtis ir projektuojant meno studijų srities absolventų lūkesčius dėl būsimo darbo ar darbdavio.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top