Vaiko prigimtis – žaisti!

Ar esate pastebėję tokį dalyką, kad vaikas pasaulį mato per žaidimo prizmę? Tai vyksta dėl plataus fantazijos pasaulio, kurį jis mato ir realiame pasaulyje. Žaidimai turi savo skirtingas kategorijas, tačiau labiausiai paplitusi – edukaciniai žaidimai. Jie ne tik lavina vaiko vaizduotės pasaulį, bet ir ugdo įvairias vaiko savybes. Platų edukacinių žaislų pasirinkimą rasite šioje svetainėje.

Ar reikia skatinti vaikus žaisti?

Vaiko versti žaisti – nereikėtų. Tai yra savanoriška veikla, kurią jis pats nori užsiimti, o ne dėl to, nes tėvai jam liepė. Tiesa, jeigu matote, kad vaikas trykšta idėjomis, tuomet galite jam patarti į kurią veiklą jis galėtų tą energiją nukreipti. Tam, kad tai padarytumėte, duokite vaikui įvairiausių spalvų dažų, popieriaus, blizgučių, lipdukų ir kt. bei leiskite jo fantazijai išsivaduoti! Žinoma, galite prisidėti prie bendro meno kūrinio gamybos.

Kuo greičiau vaikui leidžiama pačiam pasirinkti žaidimo formą, tuo greičiau lavinasi jo kalbiniai įgūdžiai, loginiai sugebėjimai bei motorika. 

Ar reikia žaisti kartu su vaikais?

Atsakymas būtų – taip ir ne. Vaikų žaidimai yra jų pačių kontroliuojama veikla. Dažnai tėvai, kurie nuolat žaidžia su vaikais, sukuria savo taisykles ir neleidžia vaikui jaustis gerai bei tai nebūna paties vaiko savanoriška veikla. Jeigu norite prisijungti prie vaikų žaidimų geriau atsiklauskite pačio vaiko ir sulaukę jo teigiamo atsakymo prisijungite prie žaidimo. Tuomet turite jo paklausti kokia jūsų bus pozicija žaidime (leiskite pačiam vaikui nuspręsti, kokį vaidmenį žaidime užimsite jūs). Tam, kad vaikas neprarastų susidomėjimo žaisti, leiskite jam valdyti situaciją t.y. nekeiskite žaidimo aplinkos ir leiskite jam priimti sprendimus. Jeigu vaikas sutinka, galite jam patarti, tačiau pirmai atsiklauskite, jis šio žaidimo šeimininkas!

Dėl ko vaikai žaidžia?

Vaikai į žaidimus įsitraukia dėl intrigos, netikėtų efektų, improvizacijos, kūrimo bei negalvojant, koks gausis galutinis rezultatas. Žaisdamas vaikas išgyvena pačias savo geriausias emocijas, o tai jam padeda išbandyti įvairiausius dalykus: kurti, šokti, dainuoti, lipdyti, lakstyti ir kt. Taip pat vaikams patinka, kai jų žaidimo eigoje gali dalyvauti ir kiti, pavyzdžiui: daromos grožio procedūros, masažai, kviečiami apsilankyti jų koncerte, nusipirkti iš jų tam tikrus daiktus ir pan. Visa tai ugdo vaiko ne tik gebėjimą veikti, bet ir suvokti realaus pasaulio teikiamas funkcijas.
Vaikai gali žaisti ištisas valandas, kadangi itin susikoncentruoja į žaidimo eigą, o tai jiems padeda tobulinti šio žaidimo įgūdžius. Taip pat vaikai mėgsta žaidimus, nes į juos gali įsitraukti jų bendraamžiai. Per tokią žaidimo formą, kuriami ne tik bendradarbiavimo, komandiškumo, pasitikėjimo savybės ir vertybės, bet ir draugystės ryšys. Juk vieni iš mūsų geriausių vaikystės prisiminimų yra tie, kai žaisdavome bei kvailiodavome su savo draugais!

Scroll to Top