akriliniai dazai

Viskas, ką reikia žinoti apie akrilinius dažus

Akrilinių dažų rinkimasis ir pirkimas gali pasirodyti gana bauginantis procesas, kadangi šių dažų pasirinkimas yra be galo platus – daugybė skirtingų prekinių ženklų, spalvų ir variantų… Tačiau, žinant pagrindinius dalykus, viskas tampa kur kas lengviau. Tad, čia pateiksime svarbiausius aspektus, ką reiktų žinoti ir į ką reiktų atkreipti dėmesį renkantis akrilinius dažus.

Kokybė

Paprastai akriliniai dažai pagal kokybę yra skirstomi į du tipus: skirti menininkams ir skirti mokiniams. Kokybiški dailininkų dažai, kartais vadinami „profesionaliais“, yra įvairiausių spalvų, juose yra daug smulkiai sumalto pigmento ir jie pasižymi aukštais patvarumo standartais. Mokiniams skirti dažai neturi tiek daug galimų spalvų, juose yra mažesnis pigmento kiekis ir yra įtraukiamos kitos sudėtinės medžiagos, galinčios nuslopinti spalvos intensyvumą. Taip pat menininkams skirti dažai yra tolygesnės konsistencijos, dėl ko juos lengviau maišyti ir sluoksniuoti. Nuo to, kokius dažus pasirinksite, be abejo, priklauso ir akrilinių dažų kaina. Visgi, jei esate pradedantysis, pilnai užteks paprastesnių, pigesnių dažų, tačiau vos tik pramokus tapybos paslapčių, siūloma šiuos dažus pakeisti į kokybiškus menininkams skirtus dažus.

Spalvos

Akrilinių dažų spalvų galima rasti pačių įvairiausių. Kaip bebūtų, dar tik pradedantiesiems rekomenduojama pradėti nuo 10 pagrindinių spalvų – titano baltos, kadmio geltonos, kadmio oranžinės, kadmio raudonos, alizarino tamsiai raudonos, ftalo žalios, ftalo mėlynos, dioksazino violetinės, degintos rudos bei dramblio kaulo juodos. Šiuos dažus galite pirkti atskirai arba nusipirkti dažų rinkinį, kuriame būtų visos reikalingos spalvos. Dažnai perkant rinkinį galima šiek tiek sutaupyti ir jis padeda nesukti per daug galvos, renkantis dažus.
Taip pat, renkantis iš aukštesnės kokybės dažų, galima pastebėti, jog vienos spalvos yra brangesnės nei kitos. Taip yra dėl to, jog kai kuriuos pigmentus labai sunku išgauti. Dažniausiai žemės spalvos yra pigiausios, tuo tarpu iš kadmio išgautos spalvos gali kainuoti net keturis kartus brangiau. Be abejo, kai kurie dažų gamintojai kaip alternatyvą siūlo sintetinius pigmentus, tačiau šie pigmentai nėra tokie patvarūs arba jų spalva nėra tokia intensyvi.

Patvarumas

Buitiškai galima pasakyti, jog patvarumas, arba šviesos atsparumas, yra apibūdinamas kaip dažų pigmento sugebėjimas atsispirti laipsniškam blukimui, veikiant šviesai. Daugelis menininkų renkasi akrilinius dažus būtent dėl to, jog jų patvarumas yra daug didesnis nei aliejinių dažų ar akvarelės. Tai ypač svarbu žinoti ir norint įsigyti paveikslą, kadangi akriliniais dažais nutapytas paveikslas visada bus mažiau jautrus aplinkos poveikiui.

Tūtelė ar indelis

Akriliniai dažai yra pakuojami arba į tūbeles, arba į indelius. Tūbelės yra mažesnės ir lengviau transportuojamos, tačiau dažų indelių talpa yra didesnė, tad perkant juos galima sutaupyti. Taip pat dažai iš tūbelės labiau primena pastos konsistenciją, tuo tarpu dažai iš indelio, nors ir yra tiršti, lengviau pasiskirsto. Jei nesate tikri, kuriuos dažus pasirinkti, rekomenduojama pradėti nuo tūbelių, kadangi taip galėsite atrasti, kurie gamintojai jums patinka labiausiai. Mažesnės talpos leis dažniau keisti dažus ir neprisirišti prie vieno gamintojo.

Džiūvimo laikas

Dar viena savybė, kuria pasižymi akriliniai dažai – greitas džiūvimo laikas. Dažnai tai ypač praverčia, tačiau kartais gali sukelti ir papildomų rūpesčių. Norint sumaišyti dažus ant drobės ar sukurti įvairius dažų perėjimus, paprasčiau yra naudoti dažus, kurie ilgiau išlieka drėgni. Visgi, yra keletas būdų, kaip prailginti ir pačio akrilo džiūvimo laiką. Pirmasis – galima naudoti specialią terpę, kuri neleidžia akriliniams dažams taip greitai išdžiūti. Antrasis – naudoti taip vadinamą atvirą akrilą. Pastarasis yra gana nauja akrilinių dažų rūšis, į kurių sudėtį yra įtraukiama speciali džiūvimo laiką lėtinanti medžiaga. Atviras akrilas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie yra įpratę dirbti su aliejiniais dažais.

Scroll to Top