tapymas-studija

Kaip palaikyti švarą tapymo studijoje?

Įkvėpimas užplūsta netikėtai, o jam aplankius sunku tvardytis: norisi ištisas dienas praleisti su teptuku rankose ir dažų paletės pagalba savo jausmus perteikti ant drobės. Tuomet kiti dalykai yra nustumiami į šalį, nereikšmingi, tačiau net ir geriausi menininkai neišvengia dienų, kuomet nei teptukų, nei dažų net akyse nenori regėti. Tvarkymasis ir švaros studijoje palaikymas nėra itin malonūs darbai, tačiau yra būdų, kaip juos paspartinti ir daugiau laiko praleisti užsiimant kūrybine veikla.

Prieš pradedant valymo darbus ir džiaugsmą keliantį švaros maratoną būtina įsigyti tinkamas, meno kūriniams draugiškas valymo priemones: kaip menininkai skirtingiems potėpiams naudoja skirtingus teptukus, taip įvairius nešvarumus pašalinti gali tik specialūs valikliai. Pavyzdžiui, aliejinių dažų dėmes išvalo acetono tirpalas, o aerozoliniai purškikliai padės kovoje prieš tarakonus, kurie veisiasi nešvariose patalpose. Taip pat pasirūpinkite elementariomis studijos tvarkymo priemonėmis: šluostėmis, guminėmis pirštinėmis, šiukšlių maišais ir kt.

Prieš palikdami studiją darbo dienos pabaigoje susitvarkykite, surinkite, rūšiuokite ir išmeskite ant grindų besimėtančius popierius, servetėles, išsiplaukite teptukus, sandariai užsukite dažų tūbeles. Tokiu būdu kiekvieną rytą džiaugsitės pravėrę švarios ir tvarkingos tapymo studijos duris bei žinosite, kada yra tinkamiausias metas papildyti turimų kūrybos priemonių atsargas.

Kas keletą mėnesių peržiūrėkite ir sutvarkykite susikaupusias nereikalingų daiktų krūvas, senus paveikslus bei eskizus. Jeigu jaučiate, jog negalite kūrinio prikelti antram gyvenimui, nesistenkite studijoje ieškoti jam vietos. Nors gali būti sunku atsisveikinti su senais darbais, tačiau sukaupkite visas jėgas ir padovanokite tiems, kuriems jų reikia labiau: ligoninėms, prieglaudoms, globos namams ir kt.

Kartą per metus atlikite generalinį studijos valymą: iš patalpos išneškite daiktus, nuodugniai išvalykite visus kampelius, gerai nušveiskite dažais aptaškytas grindis, paveikslus apkritusias dulkes ir voratinklius, o vėliau daiktus vėl suneškite į jiems skirtas vietas. Taip pat nepamirškite sutvarkyti pagalbinių patalpų (san. mazgo bei virtuvėlės), bus gražiau ir maloniau į pasaulį žiūrėti pro švarius langus.

Nors didžiąją dalį savo gyvenimo praleidžiate kurdami, tačiau kasdien skirkite bent kelias minutes savo laiko švarai. Tvarkingos patalpos leis jums atverti naują kūrybos lapą, pabėgti nuo slegiančių minčių bei kurti dar nuostabesnius tapybos darbus.

Scroll to Top