Lauko terasos statybos ir įrengimas

Lauko terasa, kuri įrengta taip, kad būtų patogi, praktiška ir jauki – tikrai įmanomas uždavinys. Vasaros sezono metu ja naudojamės labai dažnai, ilsėdamiesi čia su šeimos nariais ir draugais ar mėgaudamiesi atokvėpio akimirka.

Planuodami lauko terasos įrengimą, turime žinoti, kad visi įrangos elementai yra veikiami nuolatinės išorės veiksnių įtakos. Stiprių saulės spindulių veikiami paviršiai ir tekstilė gali išblukti, prarasti spalvas arba deformuotis. Kita vertus, drėgmė taip pat kelia grėsmę, ypač natūralioms medžiagoms, kurios gali rūdyti, pūti ir pelyti. Kai kurie iš jų visiškai netinkami lauko terasai, nes greitai genda. Tad kaip sutvarkyti lauko terasą, kad ji ilgai tarnautų, būtų patogi ir praktiška?

Šiame straipsnyje papasakosime, kaip įrengti lauko terasą ir išsirinkti lauko sąlygoms tinkančius daiktus.

Svarbiausias klausimas – kuo kloti terasos grindis?

Kai norima praktiško ir estetiškai patrauklaus varianto čia pasiūlymas tik vienas – WPC terasos lentos. Tai lentos, primenančios medį, tačiau dėl inovatyvios gamybos technologijos, yra puikiai pritaikytos išorės veiksniams ir lauko sąlygoms. Be to, rinkoje rasite platų WPC lentų pasirinkimą, todėl be vargo pritaikysite bet kokiam interjerui.

Tokia terasa (WPC lentomis išklotomis grindimis) galėtų būti ir be stogo, jei sumanymas yra kiek netradicinis. Yra žmonių, kurie nori išskirtinės terasos architektūrine prasme. Arba yra linkę rinktis interjerą, kuris būdingas pajūrio kurortams, dvelkiantis paplūdimio dvasia, todėl tokios terasos dažnai būna be stogų, o vietoje jų plėvesuoja užuolaidos.

Lauko terasa – kokius lauko baldus rinktis?

Svarbiausia terasos įranga – terasos baldai. Terasa prie namo atrodo ideali vieta poilsiui lauke, kai joje stovi patogūs ir praktiški baldai – jie nebijo nei lietaus, nei dulkių, nei saulės.

Galime rinktis iš įvairių medžiagų pagamintus terasos baldus. Būtent medžiaga lemia baldo savybes. Ne kiekviena medžiaga bus atspari išoriniams veiksniams. Jei lauko terasa norime naudotis ilgus metus, rinkitės medžiagą, kurios nereikia saugoti nuo intensyvių saulės spindulių, lietaus ir drėgmės.

Lauko terasos įranga turi būti atspari išorės veiksniams, tačiau tai nereiškia, kad ji negali būti graži. 

Terasos baldai gali būti pagaminti iš plastiko. Plastikas puikiai tinka veiklai lauke. Baldai iš kokybiško plastiko terasą pavers patogia erdve, kuriai nereikia skirti daug dėmesio, nes plastikui nereikia apsaugos nuo lietaus ar intensyvios priežiūros. Valyti paprasta – tereikia baldus nuplauti muiluotu vandeniu ir nusausinti šluoste.

Šių medžiagų privalumas neabejotinai yra patvarumas. Plastiką galime lyginti nebent su metaliniais baldais, tačiau šie irgi turi savo ,,galiojimo laiką”, nes anksčiau ar vėliau ima rūdyti. Be to, ant plastikiniu baldų sėdėti yra kur kas maloniau nei ant šaltų metalinių.

Kokie minkšti baldai ir pagalvės tinka lauko terasai?

Teigiama, kad terasa yra antrasis poilsio kambarys. Todėl ją įrengiant galite galvoti kaip tik taip: baldai turi būti patogūs ir pritaikyti jūsų poilsiui. Terasoje galime naudoti minkštų baldų komplektus, kuriuos iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti problematiška naudoti lauko terasoje. Tačiau tai nėra visiškai tiesa! Ieškant minkštų baldų ar poilsio baldų su pagalvėlėmis, tokių kaip sodo foteliai ar ištisi kampai, reikia atkreipti dėmesį į apmušalų medžiagą ir jos užpildą.

Puiki medžiaga sodo sofoms, sodo foteliams ir kitiems minkštiems baldams, į kurią verta investuoti, yra olefinas. Tai patvari medžiaga, visiškai atspari drėgmei. Olefinas yra atsparus purvui, pelėsiui ir drėgmei. Olefininių pagalvėlių ar sėdynių per lietų į namus neštis nereikia, nereikia jų saugoti nuo lietaus. Jas pakanka po lietaus pastatyti vertikaliai, kad vanduo greičiau nutekėtų. Net ir po daugelio sezonų olefino pagalvėlės ir sėdynės išlieka estetiškai patrauklios.

Scroll to Top