Kūną galima papuošti ne tik tatuiruotėmis

Iš Rytų kultūros atėjusi mada lengvai įsisuko ir pas vakariečius. Chna dažai ne tik suteikia laikinas tatuiruotes, bet ir neša tam tikrą žinutę apie jūsų pasaulėžiūrą. Ši meno forma turi gilias tradicijas bei yra persipynusi paslaptingumu. 

Kas yra chna?

Karšto klimato šalyse, auga heninė lavsonija, kurios lapeliai turi dažomųjų savybių. Išdžiovinus ir sutrynus šiuos lapelius, gaunama rudos spalvos pasta – chna (henna). Yra chna lapelių, kurie neturi spalvos. Šios rūšies henna naudojama parfumerijoje.

Chna naudojama plaukų dažymui, atkurti odos pigmentaciją bei kūno piešimui. Užtepus chna dažus ant odos, jaučiasi maloni vėsa, todėl juos itin palanku naudoti karštose šalyse. Indijoje, henna dažais piešiami žmonių delnai ir padai, tam, kad atvėstų šios vietos nuo karščio. 

Ar Lietuvoje populiaru chna?

Chna kultūra Lietuvoje pradėjo plisti išties neseniai (kažkur prie 7 metus). Tuo metu, chna ornamentai būdavo rudos spalvos, bet po truputį pradėjo atsirasti juodos ir bordo spalvos dažų. Kadangi augalas iš kurio išgaunama chna yra rudos spalvos, kitoms spalvos gauti naudojami kiti natūralus augalai. Juoda spalva gaunama įmaišius specialaus augalo (indiško agrasto, lapainio arba amlo), o bordo spalva – įmaišius šafrano.
Jeigu nusprendėte dažytis chna dažais, įsitikinkite, kad jie pagaminti iš natūralių medžiagų. Chna dažų gamintojai, tam, kad ilgiau išsilaikytų piešinys, deda PPD (parafenilendiamino) cheminio elemento. Tiesa, ilgaamžiškumo jis suteikia, bet gali alergizuoti: oda paraudonuoja, ją išberia arba net nudegina. Todėl prieš perkant chna dažus, labai svarbu įsitikinti, kad jie yra natūralūs!

Tradiciškai (Rytuose) chna yra piešiamos tik ant rankų, kojų, pilvo ir krūtinės. Vakarietiškos šalyse piešimas išplito ant viso kūno. Taigi, jūsų valia rinktis, kurią kūno dalį norite papuošti.

Kokią reikšmę turi chna?

Yra žmonių, kurie nori pasidaryti tatuiruotę, bet nežino, ar ji jiems tiks. Juk paveiksliuke ornamentas atrodo vienaip, o ant kūno gali atrodyti visiškai priešingai. Šiuo atveju gelbsti chna dažai. Su jais galima įvertinti ar norimas piešinys jums tiks ir patiks. 

Dažnai chna dažais piešiama ant kūno dėl grožio, kadangi šie ornamentai atrodo itin unikaliai ir originaliai. Žinoma, yra žmonių, kurie nori ant savo kūno pažymėti kažkokią jiems reikšmingą reikšmę, pavyzdžiui: meilę, sėkmę, įvykį ir pan. 

Rytų tradicijoje, chna dažais puošiamas kūnas, kai ruošiamasi vestuvėms. Ši garbė atitenka moterims. Dieną prieš vestuves, jaunosios moteriškosios lyties giminaitės ir artimos draugės ją paruošia santuokai: jaunoji išprausiama piene, išmasažuojama įvairiais eteriniais aliejais, pamaitinama bei jai atliekamos įvairios grožio procedūros. Atlikus visiems šiems veiksmams, jaunoji yra išpaišoma chna dažų ornamentais. Šie piešiniai reiškia gerus palinkėjimus t.y. meilę, sėkmę, klestėjimą, apsaugą nuo nužiūrėjimo, vaisingumą ir pan. Ornamentai būna persipinti saulės, povo, lotoso ir mandalos ženklais. 

Scroll to Top