Knygos

Lietuvoje populiarėja skaitytos knygos

Jau keletą metų Lietuvoje skalambijama pavojaus varpais, esą spausdintinės knygos jau keliauja iš mados ir jų eros laikas suskaičiuotas. Leidėjai teigia, jog knygos skaitomos vis mažiau, o verslininkai gąsdina, esą atsiradusios technologijos išstums spausdintinį žodį iš rinkos, lyg jo ten nė nebūtų buvę.. Tačiau skaitymui neabejinga visuomenė nesutinka ir įvairiausiais būdais rodo, jog spausdintinės knygos jiems dar įdomios. Vienas tokių pavyzdžių – populiarėjančios skaitytos knygos, kurių kultūra Lietuvoje kasmet vis labiau plečiasi.

Užsienyje skaitytos knygos – ne naujiena

Kaimyninėse šalyse knygų skaitymo ateitis nėra apipinta tokiomis graudžiomis legendomis neva dar keli metai ir knygų niekam nebereikės. Priešingai, čia itin populiarios įvairios knygų mugės, renginiai. Būtent iš užsienio šalių į Lietuvą atkeliavo ir skaitytų knygų kultūra. Viena tokių apraiškų – skaitytų knygų knygynai. Užsienio šalyse skaitytų knygų galima įsigyti ne tik specializuotuose knygynuose, bet ir neformaliuose knygynuose-kavinėse, kurios Lietuvoje dar tik kuriasi. Manote, jog mūsų tautiečiams tai svetima? Vien Vilniuje yra apie 10 skaitytų knygų knygynų, kur mielai lankosi tiek praeiviai, tiek nuolatiniai lankytojai, ieškantys ir naujų, ir retesnių knygų, kurias atnešė jau jas perskaitęs žmogus.

Beje, skaitytų knygų knygynas – puiki vieta ne tik maloniai praleisti laiką, surasti išskirtinių knygų, bet ir sutaupyti. Dažnai skaitytojai mano, jog tokiose vietose yra senos ir niekam nereikalingos knygos. Tačiau čia lankytojai atneša ir naujo leidimo knygas, kurias jie perskaitė ir nori atiduoti kitiems. Be to, atnešus savo knygų, dažniausiai tokiuose knygynuose taikoma nuolaida pirkiniams.

Populiarėja ne tik prekyba, bet ir mainai

Kad knygos ir skaitymas ne tik nepamirštas, o gal net vis labiau populiarėja, rodo ne tik tai, kad žmonės vis dar perka knygas, bet ir tai, kad plinta įvairios iniciatyvos ir akcijos, susijusio su skaitymu ir knygų mainais. Pavyzdžiui, Lietuvoje prieš 4 metus atsirado pirma mažoji bibliotekėlė, skirta dalintis knygomis. Tai mažas knygų namelis, kurį bendruomenė gali pastatyti savo rajone ir atnešti ten perskaitytas knygas, bei pasiimti tas, kurias kažkas paliko. Šauni iniciatyva Lietuvoje plinta taip greitai, kad per kelis metus įvairiose Lietuvos vietose jau yra keliasdešimt tokių bibliotekėlių.

Be to, ne retai galima išgirsti ir įvairių kitų akcijų, skirtų knygų mainams. Pavyzdžiui, neseniai Vilniuje susibūrusi bendruomenė „Knyga be namų“ buvo sukūrusi idėją, skatinančią keisti knygomis netikėtomis miesto vietomis. Bendruomenės narys paslepia knygą viešoje vietoje, viešai paskelbia užuominą, o ją įminę skitas skaitytojas ateina pasiimti knygos, tuomet palieką savo jau skaitytą kitoje vietoje skelbia naują užuominą. Puiki idėja ne tik skaitymo populiarinimui, bet ir laisvalaikio idėjai.

 

 

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top