Architektūrinis projektavimas. Istorija

Architektūrinis projektavimas remiasi faktine dizaino ir maketavimo erdve. Pati architektūra apima daug skirtingų elementų, įskaitant statybos, projektavimo, šviesos manipuliacijos. Pastaroji glaudžiai susijusi su šešėlis, šviesos kritimu tam tikroje aplinkoje. Per visą istoriją, architektai rado įvairiausių būdų, kaip sukurti funkcionalią ir praktišką erdvę, naudojant bet kokią prieinamą medžiagą.

Iš pradžių architektūrinis projektavimas atsirado iš būtinybės. Senovės kultūroje buvo reikalinga atrasti tam tikrus išraiškos būdus garbinant religines dievybes, todėl ankstyvoji Egipto ir Mesopotamijos architektūra tiesiogiai atspindėjo santykį tarp žmogaus ir senovės religijos. Dauguma pastatų, kurie buvo pastatyti per šių imperijų laikotarpį, buvo skirti pagerbti dangų, saulę, Dievus bei prarastus valdovus.

Skirtingai nuo Egipto ir Mesopotamijos architektūros, persų architektūros projektavimas buvo sukurtas tam, kad parodytų valstybės turtingumą. Persams palikti įspūdį svečiams buvo tiesiog būtinas, todėl jie daug laiko ir pastangų skyrė miesto dizainui, architektūriniams pastatams, didžiuliams miestams. Tačiau, kai graikai ir romėnai atėjo į valdžią, architektūros dizainas rėmėsi pilietinėmis problemomis, todėl architektūrą įgavo naujų formų. Per tuos laikus buvo pastatyti masyvūs, įspūdingi architektūriniai šedevrai. Šiandien architektūros projektavimas dažnai remiasi šiuolaikinėmis problemomis, pavyzdžiui, aplinka, ekologiškumu.

Dabar architektūra apima daug įvairių specializuotų laukų. Dabartiniai profesionalūs architektai sutelkia savo dėmesį į konkretų, kliento pasirinktą architektūros sprendimą, o ne visą visumą. Tačiau šiandienos architektai turi unikalumo, nes gali kurti įvairaus dizaino projektus, pagal užsakovo poreikį ir jie nebėra tik į vieną stilių susikoncentravę amatininkai. Jie atsižvelgia į struktūrą, formą, tekstūrą, erdvę, masę, medžiagas bei sąnaudas. Viskas vyksta nebetokiu principu, kaip ankščiau, kai senovės romėnai, graikai, egiptiečiai ar persai statė pastatus pagal tikslo neturinčią struktūrą. Dabar architektai turi gerai suvokti matematikos, inžinerijos mokslą, todėl jie ir yra tokie svarbūs nepriklausomi rangovai, kurių reikia statant pastatus bei namus.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top