Grafinis dizainas

Grafinis dizainas, tai teksto, spalvų bei formų sujungimas, kuris sukuria tam tikrą vaizdą. Grafinio dizaino terminas pirmą kartą pavartotas 1922 metais ir tapo vienu iš svarbiausių aspektų kuriant reklamą spaudoje, internete, filmuose, televizijoje. Tai universalus meninis išsireiškimas, kuris naudojamas tiek komercijoje, tiek ne komercijoje. Koks vizualinis grafikos dizainas bus sukurtas, nusprendžia klientas, užsakovas. Jo vizija turi būti išpildyta grafikos dizainerio.
Grafinis dizainas dar kitaip yra vadinamas vizualinė komunikacija. Tai vizualiomis priemonėmis perduodama žinutė, informacija vartotojui, tikslinei auditorijai.

Grafinio dizaino sritims priklauso:
Logotipo ir prekės ženklo kūrimas;
Plakatai, pakuotės, stendai;
Marketingo vizualinė dalis;
Interneto svetainių dizainas;
Reklama (vaizdinė, gali būti ir spaudoje ir televizijoje);
Kuriant grafinį dizainą naudojami pagrindiniai elementai:
Taškas. Tai pradžia. Jo padėti plokštumoje veikia, pvz., centre jis atrodo ramiai, krašte – kuria intrigą, viršuje jis atrodo lengvas, apačioje sunkesnis ir stabilesnis.
Linija. yra taško kelias erdvėje. Linija yra svarbiausia išraiškos priemonė, nes ja galima vaizduoti bet kokį objektą. Išraiškos prasme ji gali kurti judėjimą, statiškumą, ritmą.Ji gali sulaikyti žvilgsnį, gali jį vesti tam tikra kryptimi. Ji gali kurti nuotaikas: ramybės, griežtumo, nerimo.
Dėmė. Naudojama grafikoje, tiek dekoratyviniame vaizdavime, reklamoje. Dėmė dažnai jungiama su linija. Ji gali sudaryti pozityvinį ar negatyvinį vaizdą. Kuriant kompozicijas labai svarbu kurioje plokštumos vietoje ir kokios konfigūracijos dėmė.
Dizaino darbai turi vykti etapais pradedant nuo informacijos rinkimo, temos tyrimo, grafinių projektų, maketų, bandymų iki galutinio sprendimo ir projekto įgyvendinimo. Kompozicijos kokybė priklauso nuo kuriančiojo profesionalumo, kūrybiškumo, gabumų, įgūdžių, priemonių pasirinkimas ir jų derinimas, kūrinio funkcionalumo, realizacijos sėkmės.

Dizaino elementų išdėstymas taip pat svarbus. Minimalus dizainas sukelia solidumo pojūtį, akcentuojant tik svarbiausias detales, švarioje erdvėje išskiriama esmė. Dizainas su smulkiais elementais ar jų gausa, labiau orientuoti į jaunąją vartotojų grupę.

Scroll to Top