lietuviu tautodailes simbolika

Lietuvių tautodailės simbolika ir tautos meno klasifikacija

Lietuvių tautos taikomosios dekoratyvinės ir vaizduojamosios dailės simbolikos supratimas, žvelgiant į praeitį, gali padėti suprasti apie savo tautos dabartį.

Kas yra tautodailė?

Tai liaudies dailė. Dailė yra tik viena dalis iš trijų tautos meno sričių, kitos dvi: folkloras ir liaudies architektūra. Visos pasaulio šalys, tautos ir gentys turi savo tautodailę, kuri egzistavo iki moderniųjų laikų. Kai kur tautodailė yra išlikusi kaip senovės dailės palikimas muziejuose, kai kur tautodaile vis dar užsiima amatininkai, tačiau jų kur kas mažiau nei anksčiau, na o kai kurie amatai tapo profesionalia daile arba tapo pramonės sritimis. Didžioji iki šiol dirbančių amatininkų dalis tuo užsiima labiau dėl malonumo nei dėl pragyvenimo. Nors užsidirbti iš to tikrai įmanoma, tačiau pelningiausios dienos tai Kaziuko mugės, miestų tautodailės šventės ir pan.

Tautodailėje naudojama simbolika yra labai plati. Tautodailėje vaizduojami įvairūs objektai nuo žmonių, gyvūnų ir augalų iki dangaus kūnų bei gamtos reiškinių.

Visa tautodailė gali būti klasifikuojama pagal paskirtį į dvi rūšis: vaizduojamąją tautodailę ir taikomąją dekoratyvinę dailę. Apskritai tautodailėje gaminami dirbiniai yra įvairiausi ir visa jų gausybė dar skirstoma pagal medžiagas iš kurių jie yra gaminami. Tokiu būdu susiformavo ir buvo apibrėžti amatai: odininkystė, kailiadirbystė, tekstilė, baldininkystė (medžio raižyba), keramika, juvelyrika, kalvystė, akmens apdirbimas, augalų stiebų pynimas, įvairūs dirbiniai iš augalų (gyvų ir džiovintų), popieriaus, bambuko ir kt.

Lietuvių tautodailės simbolika (keli pavyzdžiai)

Du įstrižai sukryžiuoti, vienodo ilgio pagaliukai, primenantys x ženklą, simbolizavo krustą (išpažintį). Šis simbolis taip pat buvo naudojamas kaip ugnies ir žvaigždžių ženklas.

Lygiakraštis rombas (ant kraštinės stovintis kvadratas) buvo vadinamas „varnakiu“ ir simbolizavo žemę, „pasaulio bambą“ bei vaisingumą.

Visiems gerai žinomas ir daugeliui nemalonių asociacijų keliantis, kryžiaus pavidalo, svastikos ženklas —  dinamiškas Perkūno, jėgos, ugnies, Saulės bei judesio ženklas. Lietuvių liaudies mene svastikos ženklas yra vienas dažniausiai naudojamų simbolių, baltų tautodailėje svastika simbolizavo Dievą, Perkūną ir Saulę.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top