Apie floristikos istoriją

Apie floristikos istoriją

Gražiai pateiktos gėlės – tai estetikos, grožio simbolis. Dažnai gėlės yra pati gražiausia dekoracija namuose, džiuginanti ne tik mūsų akis, bet dažnai savo nuostabiu kvapu pamalonina ir uoslę.Dar prieš daugybę metų žmonės puošdavo namus įvairiausiomis gėlių kompozicijomis, puokštėmis, vainikais. Tai suteikdavo namams jaukumo, grožio ir individualumo. Dar dabar galime sutikti netgi įvairių architektūros radinių bylojančių, kad žmonės puošdavo ir puošdavosi įvairiausiais žiedais. Gėlių atvaizdų galima rasti mene: nutapytų įvairiausiuose paveiksluose, skulptūrose ir netgi minimas poezijos kūriniuose. Gėlės dar dabar yra simboliškos ir mėgiamos rašyboje, tapyboje ir kituose menuose.

Kalbant apie floristikos istoriją reikia grįžti dar į senovės Egiptą. Esą kasinėjantis piramidėse buvo rasta indai skirti merkti puokštėms, taip pat finikinių palmių, fikusų ir kitų dekoravimui skirtų augalų sėklų, lapų. Net Egipto faraono – Tutanchamono kape buvo rąstas senas vainikas, gulintis tarp daugybės aukso darinių. Šį vainiką jam paliko jo žmona, kaip atsisveikinimo simbolį. Šis buvo nupintas iš aguonų, rugiagėlių ir linų. Dar vienas žinomiausių floristikos istorijos darinių, tai nuostabieji kabantys Babilono sodai. Dar kitaip žinomi, kaip vieni iš septynių pasaulio stebuklų. Pirmieji floristai buvo praminti “puokščių rišėjais”, šie rinko gėles, komponavo, rišo į įvairiausias puokštes.

Kiek yra kultūrų, tiek yra ir floristikos meno rūšių. Kiekviena tauta išsiskyrė savo gėlių rišimo tradicijomis. Štai minėtieji egiptiečiai teikė kiekvienai gėlei simbolinę prasmę. Tarkime rožės žiedas buvo trumpo gyvenimo simbolis, o štai lelija simbolizavo laisvę ir viltį. Kinijoje buvo dovanojami anemonai būtent mylimam, Anglijoje tą pačią reikšmę turėjo mažosios neužmirštuolės. O štai arčiau pietų gyvenančios tautos gėlėms didelės labai reikšmės neteikdavo, kadangi ten sąlygos joms augti būdavo puikios ir kasdien leisdami laiką tarp gėlių žmonės paprasčiausiai priprasdavo.

Mokytis apie floristikos istoriją galima daug ir ilgai, tiek apie senovės tautas ir jų požiūrį į gėlių simbolizmą, tiek apie paprasčiausią rišimo meną. Viena žinomiausių yra ikebana – Japonijoje praktikuojamas ligi šiol.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top