eksportuoja

Knygos gyvenantiems užsienyje: sunku ar lengva įsigyti?

Emigracijos mastai, kurie pačioje pradžioje kilo dėl poreikio gyventi materialiai geriau, šiuo metu laikosi stabiliai. Tačiau daugiau dėmesio skiriama ne piniginiams dalykams, tačiau galimybei išbandyti gyvenimą kitoje šalyje, kuri galbūt savo kultūra, kalba, žmonėmis, gamta… tampa labiau priimtina. Daugelis lietuvių, kurie gyvena svetimose šalyse, teigia, kad labiausiai jie ilgisi kalbos, kurie geriausiai įprasmina mūsų identitetą.

Galima tik pasidžiaugti, kad Lietuvos leidyklos knygas eksportuoja į užsienį, tad įsigyti mūsų gimtąja kalba rašytas grožinės literatūros knygas – nėra sunku.

Lietuviai dažnai siunčiasi iš gimtinės

Žinoma, kadangi šiuo metu siuntų tarnybos dirba labai greitai- nemaža dalis knygų neieško svetimoje šalyje, o paprasčiausiai užsisako iš Lietuvos leidyklų ir laukia, kol jos pasieks tikslą. Blogiausia, kad dažniausiai tokioms paslaugoms užsidedamas nemažas antkainis, tad paprasčiausiai nebeapsimoka siųstis. Kita alternatyva yra paprašyti giminaičių, artimųjų, kurie yra Lietuvoje, kad supirktų reikalingas knygas ir tuo pačiu jas išsiustų. Vėlgi, kainuoja, o papildomas minusas, kad apkraunami kiti žmonės.

Kaip ieškoti knygų užsienyje?

Kadangi knygų eksportas iš Lietuvos į kitas šalis yra gana plačiai išpuoselėtas, tikėtina, kad rasti reikalingos knygos nebus sunku. Dažniausiai jos pirmiausia pasiekia bibliotekas, o tik tada knygynus, tad siūlome jose ieškoti pirmiausia. Geriausia yra naudotis internetiniais ištekliais, duombazėse, kuriose dažniausiai talpinamos visos bibliotekoje laikomos knygos. Jeigu miestelis mažas – visada galima klausti ir bibliotekininkų, kurios dažniausiai supažindinamos su kiekviena nauja knyga. Žinoma, mūsų kalba yra reta ir ne visada bibliotekose pavyksta rasti tokias knygas, tačiau kadangi paieškos dažniausiai greitos ir paprastos – verta jomis pasinaudoti.

Tiesa, pirkdami lietuviškas knygas svetimose šalyse taip pat parodote, kad yra toks poreikis ir tuo pačiu remiate Lietuvos leidyklas.

Mylėti savo kalbą – verta, kadangi ji suteikia mums daugiau savasties ir tuo pačiu padeda jaustis tam tikros kultūros dalimi. Tad kad ir kur gyvenate – skaitykite lietuviškai. O ypač šiuo metu, kai net ir atokiuose pasaulio kampeliuose galima mėgautis rašytiniu lietuvišku žodžiu.

Scroll to Top