Tekstilės gamyba ir gaminiai tautodailėje

Tekstilės gamyba – palyginti labai seniai atsiradusi viena taikomosios dailės rūšių, o taip pat – galima būti prilyginama ir amatui, menui. Na, o tekstilės gaminiai nuo senų laikų pastebimi ir tautodailėje. Kviečiame apie tai sužinoti dar daugiau.

Tekstilės istorija

Nors šiandien daugelis tekstilės gaminius sieja su estetiniu pasigėrėjimu, verta pastebėti, kad visų pirma tekstilės gaminiai turėjo praktinę paskirtį. Kitais žodžiais tariant, tekstilės gaminiai buvo panaudojami kaip drabužiai arba kaip namų apyvokos reikmenys. Na, o kalbant apie tai, kada atsirado tekstilė, svarbu pasakyti, kad tai įvyko labai seniai, tuomet, kai tik žmogus išmoko išgauti pluoštą bei įvaldė įvairius įrankius, kurių naudojanti buvo galima išgauti tekstilės gaminius.

Tekstilės menas apima daug atskirų veiklų

Taip pat svarbu pasakyti, kad tekstilės menas apima daug atskirų veiklų. Viena iš jų yra siūlų gamyba, kuomet siūlai gali būti gaminami iš įvairios kilmės medžiagų, pavyzdžiui, augaliniai siūlai (gaminami iš bambuko, medvilnės, lino ir t.t.); gyvulinės kilmės siūlai (gaminami iš lamos, kupranugarių kailio ir t.t.); taip pat gali būti naudojami ir sintetiniai audiniai arba paukščių plunksnos. Kita tekstilės veikla yra jos gamyba, t.y., procesas, kurio metu jau išgauti siūlai yra sujungiami į vieną audinė ir tai galima padaryti pasitelkiant įvairius veiksmus: vėlimą, rišimą, mezgimą ir t.t. Na, ir, žinoma, negalima nepamiršti ir dar vienos srities, kurios metu atliekami veiksmai užtikrina puikų galutinį rezultatą. Tai yra dekoravimas, kuris gali būti atliekamas tokiais veiksmais, kaip siuvinėjimas siūlais, karoliukų siuvinėjimas ir t.t.

Tekstilės gamyba yra svarbi sritis, turinti istorines ištakas bei suteikianti estetinį pasigėrėjimą, o taip pat – atliekanti praktinę reikšmę. Daugiau įdomių dalykų apie tai galite sužinoti http://www.stop-acta.lt/kategorija/stilius-mada/siulai/.

Scroll to Top