teatras

Žymiausi teatro režisieriai Lietuvoje

Lietuvoje neturime Brodvėjaus (angl. Broadway) lygio ir formato teatrų, artistų bei kūrėjų, kurie greičiau priklauso ne meno mekai, o teatro pramonės centrui. Taip pat neturime Holivudinių filmų efektų, biudžetų ir scenarijų. Tačiau mes turime ne tik Lietuvoje žinomų ir vertinamų teatro režisierių, kurie garsina Lietuvos vardą užsienyje, kelia teatro meno kokybės kartelę, malšina kiekvieno suinteresuoto lietuvio kultūros troškulį bei savo kūryba ir jos rezultatais niekuo nenusileidžia Brodvėjaus pramoninių teatrų produktams. Žymiausi teatro režisieriai Lietuvoje turi savo braižą, kai kurie, žinoma, prisitaiko prie rinkos, komercinių ir paklausos poreikių, tačiau tikrasis teatro meno elitas, kultūros šviesuolių grietinėlė turi savo braižą ir kokybės saugiklius, kurių neišduoda.
Jei jums reiktų išvardinti žymiausius teatro režisierius Lietuvoje, kiek išvardintumėt? Tikriausiai nesuklysime, jei šiuos žymiausius režisierius pavadinsime ir geriausiais. Susipažinkime su jais.

Eimuntas nekrosius

Ne vienerius metus tituluojamas geriausiu Europos režisieriumi, 1997-ais metais Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją gavęs bei daug kitų apdovanojimų už nuopelnus sukaupęs — Eimuntas Nekrošius. Jis kuria virtuoziškus teatro meno vaizdinius pagal tokių rašytojų, kūrėjų, filosofų kūrybą, kaip: Čechovas, Puškinas, Šekspyras, Sigitas Geda, Verdis ir kiti.

oskaras korsunovas

 

Avangardo šakos atstovas, savo kūrybos vaisiais susirinkęs jau beveik visus reikšmingiausius pasaulio teatro apdovanojimus, įvairiapusis kūrėjas, ne tik režisierius, bet ir scenografas, choreografas bei pedagogas — Oskaras Koršunovas.

rimas tuminas

Ne tik Lietuvoje savo spektakliais lepinantis publiką ir garsinantis gerą Lietuvos vardą bei Maskvoje Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklu „Lietuvos tūkstantmečio žvaigždė“ apdovanotas — Rimas Tuminas.

jonas vaitkus

Net tris „Auksinius scenos kryžiaus“ apdovanojimus susižėręs, muzikalusis, teatro spektaklių ir kino filmų režisierius, bei ne tik Lietuvoje, bet ir JAV bei Norvegijoje, teatro pedagogu dirbantis — Jonas Vaitkus.

gytis padegimas

Aukštojo teatro meno mokslus baigęs Maskvoje, dėstantis Lietuvoje ir Danijoje, dirbęs vyriausiuoju režisieriumi, vadovavęs Kauno valstybiniame akademiniame dramos teatre bei meistriškai vidinius išgyvenimus ir visa kas žmogaus viduje verčiantis vaizdiniais mizanscenose — Gytis Padegimas.

Visi panašaus amžiaus, visi turi patirties tokios, kurią būtų galima sulyginti su dvasiniu lobiu, visi neįtikėtinai talentingi ir dovanojantys Lietuvai savo kūrybą.

Scroll to Top