Fotografija gamtoje – paprastas ar sudėtingas užsiėmimas?

Neretas išvykęs į kaimą, sodybą ar tiesiog nustebintas kraštovaizdžio čiumpa fotoaparatą ir bando užfiksuoti akimirką. Tačiau, kad nuotrauka bent iš dalies perteiktų gyvai patiriamą jausmą, pavyksta ne kiekvienam. O juk taip noris grožėtis ne tik kitų padarytomis nuotraukomis gamtoje, tačiau ir pačiam nustebinti peizažais. Fotosesijos gamtoje – itin tinkamas užsiėmimas mėgstantiems būti lauke, stebėti metų laikus ir besikeičiančią aplinką. Tai gali būti ir tam tikras būdas atsipalaiduoti, pabūti su savimi. Tačiau prieš ruošiantis į, nesvarbu, artimą ar tolimą foto žygį, reikėtų žinoti kelis patarimus.

Visų pirma, reikėtų susitaikyti su mintimi, kad gamtoje teks prisitaikyti prie sąlygų, o ne pačiam diktuoti jas. Tai ne studija, kur galima išrikiuoti asmeninės fotosesijos dalyvius, reguliuoti apšvietimą. Teks pamiršti blykstę, jei ji nėra skirta tam tikram tikslui įgyvendinti, ir mokytis išnaudoti natūralią šviesą, tinkamai ją pateikti. Dėl šios priežasties labai svarbu išsirinkti tinkamą orą, dienos laiką. Kitavertus, fotosesija lauke visuomet yra nenuspėjama, o rezultatas gali būti ir geresnis nei planuota.

Kitas svarbus aspektas yra nuotraukos kompozicija. Tai, žinoma, svarbu kiekvienam atvaizdui, tačiau gamtoje ši sritis yra gana specifinė. Būtina kaip labiau išryškinti pagrindinį nuotraukos objektą (jei toks yra) priartėjus ar naudojantis tam pritaikytu objektyvu, nes kitu atveju akcentuojama dalis gali tiesiog „prapulti“. Norintiems išbandyti įvairias kombinacijas ar patobulėti, rekomenduojama remtis tam tikromis taisyklėmis:

  • trečdalių taisyklė – kai atvaizdas suskirstomas į 9 vienodas dalis ir objektai turėtų išsidėlioti and linijų susikirtimo taškų;
  • žiūrovo dėmesys – dauguma stebėtojų mato nuotrauką tam tikra trajektorija, todėl verta išanalizuoti patikusius paveikslėlius.

Taip pat reikia nusiteikti ilgiems bandymams, mat gamtos fotografija yra viena iš sudėtingiausių. Derinant apšvietimą, objektų išsidėstymą būtina padaryti kelis kadrus, kad būtų pasiektas norimas rezultatas. Aplinkos keisti beveik neįmanoma, varijuoja tik fotografo požiūris, pasirinktas kampas, todėl, kuo daugiau galimybių išsirinkti, tuo labiau tenkinanti gamtos nuotrauka gali būti gauta.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top