Lietuvių tautodailės raštai ir simboliai

Kiekviena tauta turi savo tautodailę ir kuo labiau skiriasi kraštovaizdis, klimatas bei vietovėje populiarios medžiagos ar žaliavos, tuo išskirtinesnė yra ir tos liaudies tautodailė. Skiriasi ne tik medžiagos, formos, spalvos, bet ir raštai.

tautodailės raštai
pav. 1

Patys pirmutiniai radiniai — meno dirbiniai — rasti Lietuvos teritorijoje yra datuojami 4-1 tūkstantmetyje prieš Kristų. Tai buvo papuošalai ir žmogaus pavidalą primenančios figurėlės (pav. 1).

Karo atributai bei papuošalai žalvario amžiuje buvo dekoruojami magiškais raštais ir simboliais (pav. 2 ir pav. 3). Dauguma raštų simbolizavo gamtos reiškinius (saulę, perkūniją, vandenį, ugnį).

tautodailes rastai
pav. 2
tautodailės raštai
pav. 3

 

 

 

 

 

 

 

tautodailes rastai
pav. 4

Senosios tautodailės keramikos dirbiniai (ąsočiai, puodynės, dubenėliai, lėkštės) buvo dekoruojami augalus primenančiais raštais ir gyvūnų motyvais. Paprastai tiek augalų tiek ir gyvūnų raštai buvo stilizuojami ir priminė geometrines figūras (pav. 4 ir pav. 5).

tautodailes rastai
pav. 5

Juostų audimui buvo naudojami griežtų formų, aštrių kampų, dažniausiai simetriški raštai (pav. 6 ir pav. 7).

tautodailes rastai 7
pav. 6
tautodailės raštai
pav. 7

Lietuvių liaudies tautodailėje buvo gausu medinių buities rakandų, kurie buvo rankomis dekoruojami, drožinėjami, raižinėjami bei skutinėjami. Vienas pagrindinių medienos dekoro atributų — segmentinės gėlės bei augalų formas atkartojantys raštai. Medžio drožyba bei raižyba yra sudėtingas, kantrybės ir kruopštumo reikalaujantis amatas. Tekstilėje, o ypač audime svarbus tikslumas, juk vienam siūleliui nuklydus ne ten kur reikia gali susigadinti visas raštas. Iš lietuvių tautodailės dirbinių galima spręsti, kad lietuviai yra kantrūs, darbštūs ir kūrybiški.

 

Scroll to Top