Alternatyva mėsai

Augalinės kilmės mėsa yra puiki alternatyva įprastai gyvūnų mėsai. Iš augalų pagamintai mėsai apibūdinti yra naudojama keletas sąvokų, pavyzdžiui, mėsos pakaitalas, mėsos imitacija, mėsos alternatyva, netikra mėsa, veganiška mėsa ir kita.

Augalinės kilmės mėsa yra pagaminta taip, kad turėtų tam tikras gyvūnų mėsos estetines savybes (pavyzdžiui, tekstūrą, skonį, išvaizdą) ir chemines savybes (sudėtyje esančias panašias maistines medžiagas). Paprastai vegetariška mėsa yra pagaminta iš augalinės kilmės ingredientų, kartais vengiant naudoti net tokį gyvulinės kilmės produktą kaip pienas. Mėsos pakaitalai dažnai yra gaminami iš sojos, glitimo, žirnių baltymų, kartais ir glikoproteino.

Veganiška mėsa dėl savo panašumo į tikrą mėsa įvairiuose patiekaluose dažnai yra naudojama kaip mėsos imitacija. Pavyzdžiui, su netikra mėsa būna gaminami mėsainiai, mėsos pyragai, keptas bekonas, steikas, kesadilija, įvairūs mėsos kepsniai ir kita. Šiuo būdų yra siekiama gyvūnų mėsą valgančius žmones įtraukti į sveiko maisto vegetarišką kultūrą, o užkietėjusius vegetarus paskatinti pietauti įprastuose restoranuose, kuriuose lig šiol jie nesilankydavo.

Istorija

Mėsos pakaitalai turi seną istoriją. Vienas iš populiariausių mėsos pakaitalų, sojos varškė, arba dar kitaip vadinama tofu, buvo žinoma dar 2 a. prieš mūsų erą Kinijoje. Istoriniuose šaltiniuose yra rašoma, kad tofu buvo vadinamas „mažąja aviena“ ir traktuojamas kaip tikros mėsos mėgdžiotojas. Mėsos pakaitalai, tiek pagaminti iš tofu, tiek iš kviečių glitimo nuo senų laikų yra sudėtinė budistų virtuvės dalis. Europoje mėsos pakaitalai paplito viduramžiais ir buvo valgomi per krikščioniškuosius pasninko laikotarpius, kai buvo draudžiama valgyti gyvūnų mėsą.

Netikros mėsos tipai

Kai kurie mėsos pakaitalai yra gaminami iš kviečių glitimo, ryžių, grybų, ankštinių augalų, smiltainių, jemo miltų, riešutų miltų, presuoto tofu į juos įmaišant miltų ir taip pagaminant produktus panašius į vištieną, jautieną, ėrieną, kumpį, dešrą ar jūrų gėrybes.

Alternatyvi mėsa taip pat yra gamina iš tofu odelės ir tekstūrą įgavusių augalinių baltymų. Tofu odelė yra gaunama giliame inde kaitinant sojų pieną. Kaitinimo metu susidariusi plėvelė yra nugriebiama, išdžiovinama ir tuomet naudojama įvairių patiekalų gaminimui. Tekstūrą įgavę augaliniai baltymai – tai sausas, birus produktas, gautas iš sojos baltymų koncentrato.

Veganiška mėsa taip pat dažnai yra gamina iš dumblių miltelių, kuriems gaminti dažniausiai yra naudojami džiovinti „Chlorella“ ir „Spirulina“ jūros dumbliai. Kiti mėsos pakaitalai yra gaminami iš glikoproteino surišto su kiaušinių baltymais arba iš bakterijų baltyminių ląstelių.

Kaip ir tikra gyvūnų mėsa, pagaminti mėsos pakaitalai dažnai būna neišraiškingo skonio todėl iš jų gaminamiems galutiniams patiekalams yra naudojami įvairūs prieskoniai ir kiti maisto produktai, kurie turi išraiškingą skonį. Kad mėsos pakaitalai būtų ypatingai skanūs, jie dažnai yra patiekiami kartu su įvairiaskoniais padažais.

Jeigu skaitant šį straipsnį kilo noras pasigaminti vegetariškų patiekalų, tai jums gali padėti padaryti vegetariški receptai. Pagal šiuos receptus pagaminti patiekalai yra pilnaverčiai, turtingi maistinėmis medžiagomis, sotūs, neapsunkinantys virškinimo ir be jokios abejonės skanūs. Vegetariški patiekalai gali visiškai patenkinti žmogaus organizmo maistinius poreikius visose gyvenimo stadijos.

Scroll to Top