Kaip neprižiūrimą sodą paversti jaukia, gražia erdve?

Turite apleistą sodą? Metas jį paversti ramybe dvelkiančia oaze, kurioje norėsite praleisti didžiąją dalį savo laisvo laiko. Žinoma, jo sutvarkymui bei priežiūrai reikės skirti laiko bet rezultatas jus džiugins ne vienerius metus. Taigi, nuo ko pradėti bei kokias dekoro detales naudoti kiemo puošybai?

Veja

Tam, kad kiemas įgautų tikrąjį savo atspalvį, pirmiausiai pasirūpinkite vejos atgaivinimu, o jeigu jos nėra – sėjimu. Žalia, sveika veja yra gražaus kiemo talismanas. Žinoma, nereikia pamiršti jog norint ją išlaikyti geros būklės, reikia pasirūpinti jos pjovimu, laistymu bei tręšimu (ypatingai karštomis vasaros dienomis).

Medeliai, sodinukai

Kartu su vejos sėjimu, nuspręskite kokių sodinukų norėsite savo kieme. Suplanuokite jiems vietą. Sode rekomenduojama turėti kelis vaismedžius, dekoratyvinius augalus. Pavyzdžiui: obelį, vyšnių ar kriaušių medelį. Tik neprisodinkite per daug, nes bėgant metams, jie augs ir užims nemažai kiemo teritorijos, bei dalinai sudarys pavėsį kiemo erdvėje.

Gėlės, alpinariumai

Tam, kad kiemas būtų nuotaikingas bei turėtų savitą įvaizdį, dekoravimas gėlėmis yra labai svarbus žingsnis. Prieš renkantis kokias gėles sodinsite rekomenduojame nuspręsti kokie atspalviai dominuos kieme. Jeigu norite jog gėlės būtų pagrindinis akcentas, rinkitės ryškiai raudonas, oranžines, rožines gėles. Intensyvios spalvos gėlės tikrai atkreips dėmesį. Na, o jeigu norisi daugiau jaukumo, rinkitės pastelinių atspalvių gėles, kurios kieme sukurs ramybės įspūdį. Šviesiai geltonos, persikinės, žalsvos, baltos gėlės – idealus pasirinkimas. Dar vienas puikiai tinkantis augalas – smilgos.

sodas

Dekoro elementai

Vien vejos ir gėlių kiemui nepakaks. Norėdami sukurti nepriekaištingo kiemo įvaizdį, pagalvokite apie jo apšvietimą bei dekoro detales tokias kaip: sodo suoliukai, takeliai ar netgi vandens telkiniai.

Apšviesti rekomenduojame takelį bei masyvesnius augalus. Na, o sodo suoliukus išdėlioti tose vietose, kurių vaizdu norėsite mėgautis kiekvieną dieną. Bet svarbiausia – stenkitės sukurti unikalumą. Kiekvienas sodas yra savitai gražus ir išskirtinis. Taigi ir jūsų sukurta oazė tegul išsiskiria iš visų kitų ir nustebina savo individualumu. Juk kūrybai ribų nėra! Tą pačią taisyklę galite pritaikyti ir savo kiemui.

Scroll to Top