Miestų architektūra: ko jiems reikia ?

Kiekvienas žmogus nejučia vertina aplinką. Jei aplinka jam maloni, jis sąmoningai ar nesąmoningai tai užfiksuoja ir įsimena. Deja, maloniai aplinkai sukurti ne visuomet reikalingi tik prabangūs elementai. Kadangi vertiname visumą, todėl svarbi kiekviena detalė, o jei kažkas yra neskoninga ar perdėtai prabangu, tai taip pat pastebime kaip trūkumą. Dėl tos pačios priežasties įmanoma sukurti pilnavertę aplinką be didelių išlaidų, vadovaudamiesi pagrindiniais principais. Pastatų architektūra yra reglamentuota ir prie jų dizaino dirba kvalifikuoti specialistai, bet galime aptarti mažąją architektūrą, kuri yra nepalyginamai paprastesnė, bet turi labai didelę įtaką bendram vaizdui.

Visų pirma, tinkamai aplinkai užtikrinti, reikėtų pradėti nuo elementaraus žemės paviršiaus sutvarkymo. Išlygintas gruntas, pasėta bei prižiūrima veja, tvarkingi medžiai bei kiti augalai. Priklausomai nuo pastatų ir kitų objektų išsidėstymo ir praeivių bei transporto priemonių srauto, turėtų būti įrengti šaligatviai pėstiesiems bei pravažiavimai mašinoms. Nors dizainas yra svarbu, bet visuomet prioritetu laikykite saugumą. Gerai, kad šiais laikais saugumas bei stilius yra suderinami. Pažvelkite į Darom.lt siūlomus atitvėrimo stulpelius bei tvoreles. Jos gaminamos iš skirtingų medžiagų, yra įvairių dydžių bei formų, bet pagrindinė užduotis – užtikrinti saugumą. Gerai, kad galima rinktis iš daugybės modelių, todėl dizainą pritaikysime prie kitų elementų ir elementai įsilies į visumą.

Dažniausiai naudojami parkų bei viešųjų lauko erdvių atributai – suoleliai bei šiukšliadėžės. Jie naudojami visur dėl to, nes suteikia būtino funkcionalumo. Kai norime pailsėti, užkasti ar pabendrauti, sėdamės ant suoliuko. Tam, kad būtų užtikrinta aplinkos švara, dažnai užtenka tik reikiamose vietose įrengti šiukšliadėžes. Bet pažiūrėkite kiek skirtingų dizainų gali būti panaudota tiem patiem elementam. Miestuose naudojami informaciniai stendai taip pat priskiriami prie mažosios architektūros, nes jie taip pat prisideda prie bendro vaizdo. Parkuose labai naudingas dalykas – vandens gėryklėlės. Centrinėse aikštėse bei kitose vietose dar būna įrengiami lauko laikrodžiai, kurių paskirtis taip pat ne tik rodyti laiką, bet ir praturtinti dizainą.

Mažoji miestų architektūra susideda iš daug atskirų detalių, o ją suprantame kaip visumą. Labai svarbu atskiras detales derinti tarpusavyje, taip bus išgautas geriausias bendras vaizdas. Taip pat negalima pamiršti priežiūros, nes periodiškai prižiūrėti reikia viską.

Scroll to Top