Kaip pasirinkti stogo dangą?

„Pagal išorę sutinka, pagal vidų palydi“ – tai yra patarlė, puikiai nusakanti ne tik apie žmogų, bet ir jo namus. Seniai matyti draugai ar nauji pažįstami užsukę į svečius, visų pirma, išvysta jūsų namo fasadą. Tad labai natūralu, jog įsirenginėjant naujus ar renovuojant senus namus, būtina skirti ne ką mažiau dėmesio namo eksterjerui nei interjerui.

Be galo svarbu, kad viskas derėtų – nuo kieme esančios terasos iki praeivio akį traukiančios, kokybiškos namo stogo dangos. Vis dėl to, nereikėtų per daug sukti galvos dėl kiekvienais metais besikeičiančių būsto eksterjero mados tendencijų, nes, pavyzdžiui, šiais metais bene madingiausi namai yra skandinaviško stiliaus, tačiau su lietuviškais akcentais, o kiemo aplinka gali būti pasirenkama įvairiai – tiek minimalistiškai sutvarkytas kiemelis su žalia veja, tiek kiemelis su įvairiomis jam tinkančiomis detalėmis, kaip gėlių darželiais ar bonzų oazėmis.

Tačiau daug sudėtingiau skoningai atnaujinti seno tradicinio namo išorę. Kyla įvairūs praktiniai rūpesčiai, abejonės ir klausimai, kaip kad:

  • Kokią stogo dangą rinktis?
  • Kokia stogo danga yra kokybiškiausia?
  • Kokias statybines medžiagas?
  • Kokias spalvas?
  • Kaip derinti namo eksterjerą su kiemo aplinka?

Tam kad per daug neapsisunkintumėte, rekomenduojame:

Išsirinkti du skirtingus tos pačios spalvos atspalvius. Jeigu jūsų namo fasade bus pora konkuruojančių atspalvių – jūsų namas atrodys patraukliai bei žaismingai. Pavyzdžiui, įsivaizduokite, namo fasadą sudaro šviesios medžio lentelės, langinės yra mėtinės spalvos, o durys sodraus tamsiai mėlyno atspalvio.

Stogo danga

Suteikti autentiškumo stogui. Padenkite stogą kelių spalvų čerpėmis, nebijokite iš jų sukurti subtilaus, žaismingo rašto. Mažai kas rizikuoja, tačiau kartą pamėginę tikrai nesigaili. Galite rinktis keramines, betonines čerpes ar net akmens skalūno stogus. Lietuvoje gausų jų pasirinkimą siūlo daugybė parduotuvių. Taigi, čerpes galite pasirinkti įvairios formos ir spalvos (čerpių pavyzdžiai: https://www.agmeka.lt/betonines-cerpes), blizgiu ar matiniu paviršiumi. Naujos kartos betoninės čerpės stogui papildomai turi saugančią terpę samanojimo ir ultravioletinių spindulių poveikio bei vandens patekimo į čerpę. Čerpės yra viena patikimiausių stogo dengimo medžiagų.

Išnaudoti medieną. Įvairiais jos atspalviais sukurkite natūralią šilumą. Puse namo galite dekoruoti raudonmedžio lentelėmis, o kitą namo pusę – pjaustytais akmenimis ar net tamsios spalvos tinku. Taip harmoningai išlaikysite pusiausvyrą tarp šiltų ir šaltų spalvų.

Daugiau informacijos apie stogo dangas: Agmeka.lt

Scroll to Top