kortos

Magija – menas ar tuščiažodžiavimas?

Paslaptinga, tačiau dėl to ir intriguojanti veikla – magija. Nors daugelis žmonių ir netiki įvairiausiais burtais, magijos triukais, tačiau šioje praktikoje naudojamu įrankiu labai dažnai naudojasi ir patys. Tokia magijoje dažnai naudojama priemonė yra kortos. Tiesa – jos yra kiek kitokios negu įprastos pokerio kortos ar kitų žaidimų kortelės, esančios kortų kaladėje. Magijai bei įvairiems būrimams naudojamos kortos yra vadinamos taro kortomis. Ši neįprasta kortų rūšis padeda numatyti žmogaus ateitį, laimę, pasakyti, kaip ateityje seksis jo aplinkos žmonėms ir pan.
Jeigu ypač populiarios pokerio kortos pasaulyje naudojamos vienam konkrečiam tikslui – žaidimui, tai taro kortas galima pritaikyti kiek platesniems tikslams. Taro kortos plačiai naudojamos magijai, kadangi jos gali padėti išpranašauti ateitį. Iš viso 78 Taro kortos (įprastoje kortų kaladėje yra 52 kortos) skirstomos į du arkanus. Pirmasis arkanas – didysis, antrasis – mažasis. Jis yra daugiau negu du kartus didesnis už didįjį. Didžiajame yra 22 filosofinio pobūdžio kortos, o mažajame net 56.

Kaip ir pati magija ar burtai šių kortų kilmė irgi apipinta istorijomis, pramanytais faktais. Kai kurie mano, kad kortos atkeliavo iš Egipto. Ši senoji civilizacija savo klestėjimo laiku naudojo labai panašias korteles, kuriose vaizdavo paslaptingus simbolius. Šiomis kortomis galėdavo naudotis tik vyriausieji žyniai. Jie galėjo teisingai interpretuoti atverstus simbolius bei kortų piešinius.

Kiti įsitikinę, kad ne Egiptas, bet Kinija yra ta vieta, kur buvo pradėtos naudoti taro kortos. Dėka po pasaulį klajojančios tautos – romų – šios kortos labai greitai pasiekė ir Europą.

Tačiau klausimas, ar magija ir burtai yra menas, atsakyti yra sunku. Visgi, dažnai įvairūs magijos triukai yra tik optinė apgaulė, o būrimas – smagi veikla ir manipuliavimas žmogaus psichologija. Tačiau tie, kas bent kartą matė taro kortas, nesiginčys – jos išties spalvingos. Įdomūs piešiniai, harmonijos, kontrastų, įvairių situacijų vaizdavimas jose ypač savotiškas. Toks jų pateikimas iš tiesų yra menas.

Be to, ir pats taro kortų metimas ir interpretavimo procesas, galėtų būti laikomas savotišku menu. Ritualas turi būti atliekamas tik visiškai nusiraminus, dažniausiai žvakės šviesoje. Taro kortos reikia klausti aiškaus klausimo. Konkretumas būrime taro kortomis svarbiausias. Sugalvojus klausimą, su juo mintyse traukiama korta ir tai, kas ištraukiama, toliau aiškinama būrėjo. O tada ir prasideda visi įdomumai ir iškalbos menas…

Scroll to Top