Keraminių čerpių istorija

Čerpės naudotos jau nuo antikos laikų – pirmosios jų randamos Graikijos teritorijoje ir datuojamos apie 700 metų prieš Kristų. Būtent tais laikais degto molio čerpės po truputį pradėjo keisti šiaudinius stogus. Gan sparčiai šis gaminys pradėjo plisti į kitus Viduržemio jūros regionus, tarp jų ir Italiją.
Manoma, kad su čerpėmis glaudžiai susijusi monumentaliosios architektūros pradžia senovės Graikijoje, kadangi tuometines sunkias čerpes atlaikyti galėdavo tik akmeninės sienos, kurios pakeitė iki tol naudotus medienos ir purvo plytų statinius.
Ugniai atsparios čerpės pradėtos gaminti tik XIV a. Nyderlanduose, kai valdžia įsakė mieste statyti gaisrams atsparius stogus ir namus, kadangi miestą dažnai nuniokodavo greitai išplintantys gaisrai. Taip prasidėjo deginamo molio čerpių era.
Vienas garsiausių šios eros čerpių gamintojų, dar ir šiandien vertinamas ir tęsiantis savo veiklą, yra Laumans. 1896 m. su savo broliu ir tėvu Stephan Laumans įkūrė pirmąją gamyklą, kur pradėtos gaminti Laumans čerpės. Šiandien Laumans čerpės pasižymi sodrių spalvų palete, blizgaus ir tankaus čerpių paviršiaus sluoksniu.
Į Lietuvą čerpės atkeliavo ne iškart. Šiandien archeologai retai atranda senųjų stogų likučių, tačiau išlikę keletas atrastų XV a. čerpių egzempliorių. Tai ankstyviausios randamos degtos raudono molio čerpės. Jų forma primena lovį ar laivelį, jomis dengti gotikinio laikotarpio pastatų stogai.
Laikui bėgant, rankų darbu gamintos čerpės tobulėjo ir keitėsi. XIX a. pradėta pramoninė čerpių gamyba ir ženkliai pagerėjo jų kokybė. Taip pat patobulėjo stogų klojimo technologija, atsirado didesnis čerpių spalvų ir formų pasirinkimas, taip pat sumažėjo leistinas stogų nuolydis bei stogų dengimo kaina. Deja, sovietmečiu Lietuvoje čerpių danga buvo smarkiai suprastėjusi: gamintos itin prastos kokybės čerpės, kurios sugebėdavo ištarnauti ir apsaugoti pastatą tik iki 5 metų.
Šiandien Lietuvoje ir visame pasaulyje veikia gausybė čerpių gamintojų, naudojančių savo gamyboje skirtingas technologijas, pateikiantys vartotojams įvairių formų, spalvų, tekstūrų čerpes. Taip pat ištobulėjo ir stogų dengimo principai, pavyzdžiui, drąsesni namų šeimininkai dengia savo stogus spalvingomis čerpėmis, iš jų sukurdami subtilius raštus.

Scroll to Top