Spalvų menas: gražiausi spalvų deriniai namo eksterjere

Tradiciniai švelnūs namų išorės apdailos atspalviai metai iš metų yra vis labiau išstumiami drąsių sprendimų, kai derinamos kontrastuojančios spalvos, medžiagos ir tekstūros. Ruošiantis namo sienų bei stogo dengimui ir dažymui, reikia gerai apgalvoti, kur namas stovi – miške, ant ežero kranto ar netoli jūros. Svarbu, kad spalvos gražiai atsilieptų namo formai – daug reiškia tai, ar namas yra simetriškas, siaurėjančiu stogu, ar išvis be stogo – kubo formos.

Priešingų spalvų derinimas. Taigi, pirmiausiai galite derinti kontrastuojančias spalvas. Skirtingos spalvos padeda namą vizualiai išplėsti arba paaukštinti. Pavyzdžiui, tamsaus fasado namo antrą aukštą nudažydami šviesia ir ryškia spalva išplėsite pastatą horizontaliai. Galimas ir atvirkštinis variantas – populiaru namo apačią apkalti šviesios medienos lentelėmis, o antrą aukštą palikti tamsiu fasadu.

Panašių spalvų derinimas. Tai saugesnis variantas siekiantiems per daug neišsiskirti iš kitų gatvės namų ir nepatraukti nereikalingo dėmesio. Tačiau tos pačios paletės spalvas suderinti kartais gali tapti tikru iššūkiu. Pagrindinis principas – jeigu derinate tos pačios paletės atspalvius, pavyzdžiui, smėlinę su gelsvai balta, samanų su rusvai žalsva ir panašiai, jų faktūros arba medžiagos privalo būti skirtingos. Gilesnių tekstūrų medžiagos (mediena su rievėmis ar grublėtos čerpės ir panašiai) pasižymi tamsesniais tonais, kadangi jos sunkiau atspindi šviesą, o plokščios medžiagos, lentelės ir panašiai – visada ryškiai šviečia, ypač saulėtą dieną.

Natūralios (žemės) spalvos. Beveik niekada neprašausite pasirinkdami natūralius žemės atspalvius ir medžiagas: mediena, smėlinė, ruda, molio spalva ir kitos panašios gamtoje natūraliai aptinkamos spalvos yra visada saugus pasirinkimas. Vėl gi, atkreipkite dėmesį, kur gyvenate – miško vietovėje labiau tiks tamsesnės spalvos, o namui prie jūros derinkite baltą fasadą su rusvom stogo čerpėm. La escandella čerpės garsėja rusvų atspalvių variacijomis, todėl jomis dengtas stogas atrodys natūraliai ir jaukiai. La escandella čerpes galite rinktis nebūtinai jūros nameliui, bet ir namui priemiestyje ar prie ežero.

Scroll to Top