Meno muziejai Lietuvoje

Lietuviai neretai ieško vietų, kur galėtų ne tik turiningai praleisti laiką, bet ir kažką pamatyti bei sužinoti. Negalima sakyti, kad tokių vietų mūsų tėvynėje nėra. Begalės kultūrinių renginiu, parodų, festivalių, seminarų. Bet mūsų tautiečiai kartais pamiršta muziejus ir juos palieka lankyti mokinius arba turistus. Lankomumas muziejuose, ypač tų kurie yra ne didmiesčiuose, mažėja, todėl jie neretai užsidaro. Dvi galimos priežastys, kodėl taip yra – muziejai atgyveno arba apie juos niekas nežino.
Tarkim meno muziejai Lietuvoje yra vertingi, nes juose kaupiami, saugomi, restauruojami įvairūs paveikslai, skulptūros. Muziejininkai neretai dirba ištisus metus, kad tik kūrinys būtų eksponuojamas muziejaus parodoje. Todėl vertėtų pasidomėti, kokie meno muziejai ir kokius populiarius eksponatus laiko meno muziejai Lietuvoje.

Birštono muziejus. 1967 metais Birštone įkurtas muziejus, kuriame eksponuojama per 8000 meno kūrinių, rengiamos parodos, seminarai, ekskursijos. Šiame muziejuje ekspozicijos skirstomis į Birštono miesto raidos etapus (iki kurortinė, kurorto kūrimosi, pokario kurortinė). Sukaupti įvairūs archeologiniai radiniai, portretai, kurie rodomi muziejaus lankytojams. Apsilankymas šiame muziejuje yra nemokamas.
Lietuvos liaudies buities muziejus. Lietuvoje esantis daugiausiai eksponatų turintis etnografinis muziejus. Po atvirtu dangumi įsikūręs meno muziejus Lietuvoje, kuriame pateikta senovinė lietuvių liaudies buitis, tradicijos, darbai. Pirmasis toks Europoje muziejus, kurio centre stovi XVIII a. pab. pastatai. Užsukus į jų vidų galima išmokti žiesti puodus, gaminti įvairius tradiciškus papuošalus iš gintaro ar medžio. Muziejuje apsilanko nemažai tautiečių bei turistų, nes jame yra daug pramogų, renginių.
Mykolo Žilinkso galerija. Kaune stovintis muziejus, kuriame eksponuojami įvairūs senoviniai kūriniai: papuošalai, amuletai, pomirtinės kaukės ir kita. Keramikiniai, moliniai bei stikliniai dirbiniai. Eksponuojami pasauliniai dailės darbai iš viso pasaulio. Sieniniai kilimai, baldai, laikrodžiai. Įvairaus stiliaus paveikslai (nuo renesanso iki impresionizmo). Šiame muziejuje veikia ir muziejus neregiams, kuriame galima pajausti meno kūrinius liečiant rankomis. Kūriniai pritaikyti tiek suaugusiems, tiek ir vaikams.
Įvairūs meno muziejai Lietuvoje renka rinkinius, saugo eksponatus ir pateikia naujas žinias apie kūrinius, kurios yra vertingos ir reikalingos ateinančioms kartoms.

Scroll to Top