teatro diena

Teatro diena

Įvairios kultūros atšakos turi sau skirtas dienas. Per jas yra minimas jų atsiradimas. Teatras taip pat išsikovojo savo dieną. Kiekvienais metais kovo 27 dieną įvairiuose pasaulio šalyse minima tarptautinė teatro diena. Ši diena paskelbta dar XI – Tarptautiniame teatro instituto kongrese bei yra minima jau nuo 1962 metų visame pasaulyje. Tai diena, kurios laukia ne tik režisieriai, aktoriai, bet ir teatro gurmanai, mėgėjai. Teatro diena kasmet švenčiama įvairių renginių metu. Ši diena dabar dažnai Lietuvoje yra švenčiama netgi viską savaitę. Į teatrus sukviečiami ne tik žiūrovai, bet ir teatrui svarbūs aktoriai, režisieriai, žmonės, kurie turėjo didelės įtakos teatro kūrimuisi ir gyvenimui.
Nesenai prabėgusi teatro diena šiais metais buvo išskirtinai paminėta įvairiuose Lietuvos miestuose. Apžvelkime įspūdingiausius ir dėmesio sulaukusius teatro dienos renginius:

  • Klaipėdoje teatro diena paminėta įteikiant „Padėkos kaukes“ teatrui nusipelniusiems aktoriams. Svečiai buvo sukviesti į apdovanojimų ceremoniją Klaipėdos dramos teatre. Aktoriai, režisieriai bei debiutantai gavo apdovanojimus už savo darbus ir atsidavimą teatrui, menui ir žiūrovams. Pateiktos įvairios nominacijos, paminėti kūrybiškiausi spektakliai. Taip pat įteikti „Auksiniai scenos kryžiai“ scenografams ir choreografams.
  • Kaunas taip pat iškilmingai bei šiais metais ypač išskirtinai paminėjo teatro dieną. Po „Fortūnos“ apdovanojimų teatro aktoriai susirinko į „Žalgirio“ areną. Teatralai jiems labai svarbia dieną paminėjo kartu su Kauno „Žalgirio“ krepšinio komanda. Kadangi lietuviams krepšinis labai svarbus, tai toks išskirtinis renginys patraukė ne tik tautiečių, bet ir žiniasklaidos dėmesį. Aktoriai metė iššūkį krepšinio komandai ir teatralizuotai sužaidė krepšinio varžybose. „Žalgirio“ komandos žaidėjai privalėjo žaisti su bokso pirštinėmis, gėlėmis rankose ir viena ranka. Teatralai tuomet žaidė visomis jėgomis ir laimėjo prieš „Žalgirio“ komanda.
  • Vilniuje improvizacijų meistrai „Kitas kampas“ taip pat sumanė išskirtinai paminėti Tarptautinę teatro dieną, bei sukviesti žiūrovus į rekordiškai ilgą improvizacijų spektaklį „Durys“. Šiame spektaklyje aktoriai kartu su žiūrovais kūrė vis kitą istoriją. Improvizacijų grupė „Kitas kampas“ neįtikėtinai virtuoziškai paminėjo Teatro dieną ir dar kartą įrodė, kad yra tikri scenos profesionalai.
Scroll to Top