cerpes

Patikima stogo danga – čerpės

Taip, kaip madoje amžina klasika laikoma paprasta juoda suknelė ar vyriškas kostiumas, taip statybose stogo dengimui visada gali būti pasirenkamos čerpės. O jų pasiūla šiandien – milžiniška. Tiesa, pagrindinių čerpių rūšių yra kelios: betoninės, keramikinės bei akmeninės. Kiekviena iš jų turi savų privalumų bei trūkumų, tačiau visos jos gali suteikti stogui išskirtinumo, paversti pastatą itin menišku ir, be abejonės, – užtikrinti ilgaamžę apsaugą nuo įvairių atmosferos svyravimų.

Stogo dengimas čerpėmis – originali pastato išvaizda

Nepriklausomai nuo to, kokio dydžio ar paskirties yra pastatas, jis gali būti uždegtas betoninėmis, keramikinėmis arba akmeninėmis čerpėmis. Visos jos skirtinga savo išvaizda ir savybėmis sudaro grubų, elegantišką, šaltą ar jaukų stogo vaizdą. Tai, kaip atrodys stogas, nepriklauso nuo nieko kito, kaip tik nuo pačio pastato savininko. Jis, įvertinęs norus ir galimybes, gali rinktis beveik visų spalvų paletėje esančių atspalvių klinkerines čerpes, šaltas, tačiau pigesnes betonines arba skandinavišką prieskonį turinčias akmenines čerpes. Galbūt pasirodytų keista, tačiau stogdengystę galima laikyti savotišku menu, kuris reikalauja iš ties nemažai kantrybės, proto ir išmonės, kaip pasukti ar iškloti čerpes, jog jos stogui suteiktų savotiško elegantiškumo ir neapsunkintų bendro namo vaizdo.

Meniškumas, sukuriamas skirtingai

Žvelgiant iš vienos pusės, renkantis stogo dangą turbūt pagrindinis aspektas būtų patikimumas ir tvirtumas. Juk stogas turi atlaikyti vėjus, lietų, audras, dideles sniego apkrovas. Tačiau ne ką mažiau svarbu yra ir jų paviršius, spalvos, forma. Kitaip tariant, čerpės meniškumo svarba išlieka ne ką mažesnė. Taigi, pateikiame pagrindines kiekvienos čerpės rūšies ypatybes:

  • KERAMIKINĖS ČERPĖS – jų formos gali būti nuo lygios, banguotos iki išmargintos savotiškais žvyneliais. Paviršius taip pat įvairus – blizgios, padengtos specialia glazūra, pusiau blizgios arba visiškai matinės. Ką jau kalbėti apie čerpių spalvas – šiandien gamintojai pirkėjams siūlo daugiau nei 600 skirtingų atspalvių: raudonos, mėlynos, rudos ir pan.
  • BETONINĖS ČERPĖS – tai pigesnė stogo danga nei keramika ar akmens skalūnas, bet šių čerpių spalvų ir formų pasirinkimas kuo kas mažesnis, o visų jų matmenys taip pat maždaug vienodi. Asmenims, kurie nori išgauti grubumą ir siekiantiems šiek tiek sutaupyti, patariama rinktis betonines čerpes, kadangi bėgant laikui tokios rūšies čerpių spalva pablunka ir suteikia pastatui savotišką atšiaurumą ir griežtumą.
  • AKMENINĖS ČERPĖS – tai absoliučiai tobulas pasirinkimas skandinaviško stiliaus gerbėjams. Su šiomis čerpėmis įvairių namų stogas atrodys jaukiai, tačiau išlaikys estetišką šaltumą. Verta pastebėti, kad spalvų gama – tik natūralaus akmens, tad vyrauja pilki atspalviai, jokio dirbtinumo čia nėra. Nors šiek tiek brangesnės už kitas čerpes, akmens skalūno stogo danga yra ypatingai tvirta ir ilgaamžė

Taigi, iš gausybės čerpių rūšių pasirinkti vieną vienintelį nereikia ypatingai daug pastangų. Pasvėrus pagrindinius pliusus ir minusus, galima susikurti tikrą meno šedevrą ant gyvenamųjų, ūkinių, komercinių pastatų, garažų, tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos ir galvoje susiprojektuoti meninį ateities stogo, dengto čerpėmis, vaizdą.

Daugiau informacijos apie stogo čerpes: https://www.agmeka.lt/

Scroll to Top