Meksika

Tenočtitlitas – muziejus po atviru dangumi

Meksika, ko gero, yra viena iš tų valstybių, kurios turi ypatingai solidų istorinį ir archeologinį palikimą. Milžiniškas senųjų civilizacijų palikimas ir jungimosi periodas su naujųjų užkariautojų kultūromis čia sukūrė milžiniškus muziejus po atviru dangumi. Vienas jų, galima sakyti, ne tik visos Meksikos, bet ir visos Lotynų Amerikos pasididžiavimas – Tenočtitlitas.

Tenočtitlitas yra actekų kultūros sostinė išsidėsčiusi dirbtinėje saloje, Teskoko ežere dabartinio Meksiko teritorijoje.

Tais laikais, kai miestas buvo savo jėgų žydėjime, čia galėjo gyventi nuo trijų šimtų, iki septynių šimtų tūkstančių žmonių. Tai buvo didžiausias pasaulio miestas. Jis buvo padalintas į keturiasdalis (campans), o kiekviena dalis į dvidešimt sričių (calpulli). Kiekcieną iš šių rajonų skyrė kanalai (tlaxilcalli) ir buvo labai patogūs naudoti susisiekimo tikslais.

Kodėl žlogo šis didžiulis actekų miestas, dabartinėje Meksiko teritorijoje? Actekų imperiją nukariavo ispanų kolonizantai su konkistadoru Hermanu Kortesu priešakyje. Tai ispanui pavyko padaryti po daugybės mūšių, vykusių tarp atvykėlių ir vietinių indėnų. Šio miesto žlugimas simbolizuoja savarankiškos actekų imperijos civilizacijos žlugimą ir baigta pirmoji meksikos užkariavimo dalis.

Dabar čia veikia nuostabūs muziejai, lankytojai gali apžiūrėti didingos istorijos liekanas, kuri buvo sugriauta nenumaldomo žmonijos noro užkariauti ir užgrobti.

Atvykę į Meksiką, neužmirškite aplankyti šio puikaus muziejaus – miesto po atviru dangumi ir susipažinti su actekų civilizacijos kultūros liekanomis.

Scroll to Top