Portugalija

Fado – liūdnasis Portugalijos balsas

Pasaulyje yra gausu pačių įvairiausių muzikos ir dainų stilių bei žanrų. Didžioji dalis jų yra paplitusi plačiai, tačiau yra keletas krypčių, kurie yra būdingi tik tam tikrai tautai ar regionui.
Portugalija turi savo autentišką dainavimo kryptį. Susipažinkite – tai fado. Besidomintys muzika yra girdėję šį pavadinimą ir žino kas yra fado, tačiau visiems nesusidūrusiems su Portugalijos kultūra ar nesidomintiems muzikos kryptimis, siūlome paskaityti trumpą straipsnį apie šią Portugalijos legendą.

Tai labai jausmingas ir tik Portugalijai būdingas žanras. Fado – tai tam tikros stilistikos, tik Portugalijai būdingos dainos. Šios dainos yra dainuojamos apie nelaimingą meilę, mirtį, išdavystę ir skausmą. Fado yra atliekam pritariant dviem gitaroms – portugališkai ir klasikinei. Pastaroji Portugalijoje yra vadinam viola. Dažniausiai fado atlieka vyras arba moteris.

Šios dainos į Portugaliją atkeliavo devynioliktame amžiuje kartu su vergų laivais, tačiau užkariavo baltųjų širdis ir tapo neatskiriama varguomenės dalimi.

Garsiausi fado atlikėjai, tokie kaip Amália Rodrigues, Dulce Pontes, Carlos do Carmo, Mariza, Mafalda Arnauth, António Zambujo, Ana Moura, Camané turėjo gausius klausytojų būrius visame pasaulyje.
Šiais laikais fado atlikėjai keliauja po pasaulį pristatinėdami savo repertuarą ir surenka pilnas sales klausytojų, nes kiekvienas nori bent prisiliesti prie šios retos ir jausmingos kultūros.

2011 metais UNESCO organizacija įtraukė fado į saugomų kultūros vertybių sąrašą.

Scroll to Top