Kavos menas – kas svarbiausia?

Kavos gėrimas jau senokai tapęs ritualu visuomenėje, tačiau itin išpopuliarėjo XXI amžiuje. Pasibaigę Pasauliniai karai ir po sukrėtimų atsigavęs pragyvenimo lygis paskatino kurtis ne tik vietines kavines, restoranus, bet ir tarptautinius tinklus, užsiimančius išskirtinai kavos ruošimu. Siūlomos įvairiausios rūšys: nuo mažo kiekio stipraus espresso iki pieniškos kavos latte. Tapo populiaru kurti jaukų kavinių dizainą, pateikti stilinguose puodeliuose bei stebinti lankytojus piešiniais. Juk sakoma, kad didžiąją dalį skonio lemia estetinis vaizdas, tad kaip sukuriamas piešinys kavos puodelyje?

Tam svarbus ne tik kavos ruošėjo meistriškumas, bet ir naudojamos priemonės. Viena iš jų – pienas, kuris turėtų būti šaltas ir šviežias. Dažnai patariama naudoti įprasto riebumo pieną, bet iš tikrųjų, naudojant tinkamą techniką, pieno riebumas nesvarbus, tiesiog būtina naudoti jį ką tik išimtą iš šaldytuvo. Dar viena taisyklė – niekada nenaudoti to pačio pieno antrą kartą, mat pakaitintas jis praranda dalį savybių, kurios svarbios, norint pasiekti geriausią konsistensiją, reikalingą piešiniams.

Ne mažiau svarbus ir indas, kuriame dažniausiai kaitinamas pienas ir iš kurio pilant jį sukuriamas norimas atvaizdas. Tradiciškai kavinėse naudojamas indas-ąsotėlis yra geriausias pasirinkimas. Jis turi būti pagamintas iš nerūdijančio plieno su siauru snapeliu, kuris leis įpilti į kavą pieną tiksliai ir norima srove. Užsiimant kavos menu reikėtų netausoti pieno ir kaitinti tiek ar net daugiau, nei, manoma, prireiks. Per mažas kiekis neleis užbaigti piešinio, be to, inde kaitinant nedidelę dalį, galimas greitas pervirinimas.

Nors pienas, jo būsena yra tarsi teptukas artisto rankose, itin svarbi sudedamoji kavos meno dalis yra ir kūrinio pagrindas, kuris šiuo atveju yra espresso kava. Ji išskirtinai ruošiama su kavos aparatu, tačiau ne visuomet įrenginys užtikrina kokybę. Dėl šios priežasties reikia išlikti atidiems ir kiekvieną kartą įvertinti kavą. Espresso, tinkamas piešimui, yra šviežias ir svarbiausia – su žymia puta – kitu atveju bus sunku sukurti norimą atvaizdą. Taigi piešinys ant kavos puodelio nėra vien profesionalo darbas, priemonės ne mažiau svarbios.

Scroll to Top