Ledo muziejus ir 30 laipsnių karštis – utopinė idėja virtusi realybe

Pasaulis sparčiai žengia į priekį, todėl nustebinti visuomenę kiekvieną kartą pateikiant kažką naujo darosi vis sunkiau. Tokią mintį paneigti gali menininkai iš Lietuvos pristatydami jums ledo muziejų. Ne naujiena – pagalvosit. Taip. Jeigu kalbėsime apie ledo muziejų esantį šalto klimato šalyje, kur minusinė temperatūra sukuria tokioms skulptūroms tinkamą terpę. Tačiau išskirtinumas čia slypi sunkiai suvokiamam derinyje tarp ledo ir 30 laipsnių karščio.
Grupė lietuvių kūrėjų prieš keletą metų tokį ledo muziejų pristatė Mergelių salose, kur ištisus metus laikosi aukšta temperatūra. Skulptūros eksponuojamos specialiai tam įrengtame 300 kv. metrų šaldytuve. Tokiam muziejui įrengti prireikė net 200 kubinių metrų ledo, ir ne natūralaus, o dirbtinio. Ekspoziciją lankytojui apžiūrėti užtrunka maždaug 30 minučių, taigi per tokį laiką lankytojai gerokai atvėsta, kadangi patalpoje nuolatos palaikoma -10 laipsnių šalčio temperatūra.
Muziejus nėra monotoniškas, stengtasi, kad visą laiką būtų palaikomas nuostabos jausmas. Viskas tarsi yra persmelkta mistika. Pirmiausiai įėjęs į patalpą jautiesi tarsi būtumei po vandeniu – jūros gyvūnų skulptūros, piratų kapinės, toliau seka vėžliai ir driežai. Ekspozicijoje galima rasti ir salos gubernatorių bei Kalėdų Senio skulptūrą. Muziejuje jaukią atmosferą sukuria šviesų ir muzikos efektai. Už tokį neįprastą pasivaikščiojimą lankytojas turi būti pasiruošęs sumokėti apie 38 doleriu, t.y. beveik 100 litų.
Lankytojų skaičius nuo pat muziejaus atidarymo stipriai auga ir kol kas net neplanuoja sumažėti. Taigi iš pradžių pasirodžiusi utopinė idėja sugebėjo atnešti šimtatūkstantinį pelną.

Scroll to Top