Žvilgsnis į meną kitu kampu – keisčiausi pasaulio muziejai

Muziejų lankymas dažniausiai paprastam, menu nesidominčiam asmeniui, asocijuojasi su ne pačiu įdomiausiu laisvalaikio praleidimo būdu. Ypač, kai kalbama apie Lietuvą. Ir tokios asociacijos kyla visai ne be reikalo, kadangi mūsų šalyje išskirtinius, tikrai įdomius muziejus galima suskaičiuoju ant vienos rankos pirštų. Tuo tarpu, pažvelgus pasauliniu mastu, net nepatikėtumėt, kokia didelė įvairovė pačių keisčiausių ir netikėčiausių muziejų galima aplankyti.
Vienas tokių, plačiai žinomas, „Blogo meno muziejus“. Šis muziejus išskirtinis tuo, kad jame eksponuojami blogiausi meno kūriniai, o jo atsiradimo istorija siekia 1993-iuosius metus. Muziejaus įkūrėjas buvo žinomas kaip antikinių kūrinių prekeivis ir vieną kartą, jam radus paveikslą šiukšlyne, o tada parodžius jį draugams, šie patarė toliau rinkti tokią kolekciją. Jo renkama ekspozicija buvo gausiai lankoma smalsuolių, o jų srautams padidėjus, muziejus buvo perkeltas į rūsį. Šiuo metu jis išsiplėtė taip, kad jį galima rasti trijose skirtingose vietose. Muziejus jau 2 kartus buvo apiplėštas, todėl jo savininkai sugalvojo išradingą, ir komiškai atrodantį apsaugos būdą: jie pritaisė netikrą stebėjimo kamerą, o prie jos užrašė „Įspėjame, jus stebi netikra vaizdo kamera“.
Daug dėmesio sulaukia ir „NSO muziejus“. Jame eksponuojami daiktai susiję su neatskleistu NSO fenomenu. Muziejų Rosvele įkūrė buvęs visuomenės informavimo pareigūnas, kuris tai padaryti sugalvojo dėl Rosvele įvykusių incidentų 1947 metais ir kitų NSO įvykių. Išėjęs iš muziejaus, beveik nelieka abejojančių NSO egzistavimu, kadangi atmosfera, pasakojimai ir eksponatai sukurti taip, kad padarytų kuo didesnį poveikį žmogui. Muziejus susilaukia tokio didelio susidomėjimo, kad kai kurie į jį sugrįžta dar daug kartų, o kiti ten praleidžia ir ištisas savaites atlikdami įvairius tyrimus.
Savo išskirtine idėja stebina ir Delyje esantis muziejus, kurio eksponatas tapo, atrodo įprastas ir kasdienis daiktas žmonių gyvenime – tualetas. Nors muziejui toks eksponatas nėra įprastas, tačiau lankytojų srautu jis niekada nesiskundė. Įėjęs supranti, kokia įvairovė tualetų gali nustebinti net visko mačiusį asmenį, kadangi jie surinkti iš skirtingų pasaulio kampelių.. Smalsuoliams muziejuje pasakojama ir visa tualetų atsiradimo istorija, kuri prasidėjo daugiau nei prieš keturis su puse tūkstančio metų. Kai kam gali kilti klausimas, kam toks muziejus apskritai reikalingas? Tačiau jo reikšmingumą sumanytojai grindžia tuo, kad naudos gali gauti tiek sanitarai, tiek dizaineriai, siekiantys pasisemti naujų idėjų.
Tai tik keletas muziejų pavyzdžių, kurie savo išskirtinumu domina pasaulį. Tarp pačių keisčiausių dar galima aptikti ir pieštukų muziejų, parazitų, žolės pjovimo mašinų bei bulvių muziejų. Taigi, net didžiausiam mano negerbėjui galima rasti tai, kas tikrai sudomintų.

Draugai: www.farming-mod.com

Scroll to Top